Η ΕΕ τριπλασιάζει τη χρηματοδότηση για την ενεργειακή έρευνα

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

news-eu-triple-funding-energyΗ ΕΕ αναμένεται να ανακοινώσει τον τριπλασιασμό της χρηματοδότησης των ενεργειακών ερευνών στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ο τομέας της ηλιακής ενέργειας θα λάβει 16 δισεκατομμύρια ευρώ την επόμενη δεκαετία, ενώ θα διατεθούν 11 δισεκατομμύρια ευρώ για την δημιουργία 30 ενεργειακά «Έξυπνων Πόλεων», αναφέρει σε έκθεση της η ΕΕ.

Συνολικά θα διατεθούν τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα 10 χρόνια, που θα εξασφαλίσουν ένα ευρύ φάσμα τεχνολογικών υποδομών, που θα στηρίξουν το στόχο της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 80%, μέχρι το 2050.

Χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε τους καλύτερους επιστήμονες,  για να διευρύνουμε τα σύνορα της επιστήμης των υλικών, της χημείας, της φυσικής, της νανοτεχνολογίας και της βιοτεχνολογίας, για την αναζήτηση καλύτερων τρόπων παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας, αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεση της η ΕΕ.

Δεν μπορούμε να καθίσουμε και να περιμένουμε να γίνουν σημαντικές ανακαλύψεις από την επιστήμη, πρέπει να ενεργοποιηθούμε άμεσα.

Η εν λόγω έκθεση επικεντρώνεται περισσότερο στο προσδιορισμό της χρηματοδότησης, παρά τον τρόπο που τα 27 μέλη κράτη θα συγκεντρώσουν τα εν λόγω ποσά, εν όψει οικονομικής κρίσης.

Ο τομέας της αιολικής ενέργειας θα λάβει 6 δισεκατομμύρια ευρώ την επόμενη δεκαετία, η πυρηνική 7 δισεκατομμύρια και ο τομέας παραγωγής ενέργειας από βιομάζα 9 δισεκατομμύρια.

Τέλος αναφέρεται στην έκθεση ότι θα δημιουργηθούν 250,000 νέες θέσεις εργασίας στην επόμενη δεκαετία, καθώς η αιολική ενέργεια αναμένεται να «μετακομίσει» στις παράκτιες περιοχές, όπου οι άνεμοι πνέουν πιο δυνατοί.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια