Η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας θα δημιουργήσει πόλεις φαντάσματα

0
15

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

global-warming-lead-ghost-cities1Η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου και η άνοδος των επιπέδων των θαλασσών, θα μπορούσε να δημιουργήσει «πόλεις φαντάσματα», δήλωσε ο επιστήμονας Francois Gemenne, του γαλλικού Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων.

Τα μικρά νησιωτικά κρατίδια απειλούνται άμεσα όπως το Τουβαλού και οι Μαλβίδες.

Τι θα συνέβαινε αν ένα κράτος εξαφανιζόταν αλλά οι κάτοικοι θελήσουν να κρατήσουν τις υπηκοότητες τους; Θα μπορούσε να συνεχιστεί να υπάρχει εικονικά στο χάρτη ακόμα και αν έμενε ένα κομμάτι βράχου πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας, πρόσθεσε ο Γάλλος επιστήμονας.

Ο Gemenne εξηγεί ότι ως ανεξάρτητα κρατίδια, οι κάτοικοι τους έχουν ορισμένα δικαιώματα και προνόμια που δε θα θελήσουν να χάσουν. Σε περίπτωση εξαφάνισης των μικρών κρατιδίων υπάρχει ένα κενό στη Διεθνή Νομοθεσία.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι θέμα χρόνου η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας να οδηγήσει στην άνοδο των επιπέδων των ωκεανών μέχρι 2 μέτρα και νησιά όπως το Τουβαλού θα πρέπει να εκκενωθούν.

Ο Francois Gemenne παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας μελέτης που έγινε, σε μια Σύνοδο  στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και σχολίασε τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει ο πλανήτης από μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας,  για το πώς η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει στη μαζική μετανάστευση των πληθυσμών, δήλωσε ότι οι πλούσιες χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, έχουν την υποχρέωση να βοηθήσουν οικονομικά τα κράτη που απειλούνται.

Τα βιομηχανοποιημένα κράτη έχουν υποχρέωση να χρηματοδοτήσουν τις χώρες που απειλούνται για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να αποφυγή μια ενδεχόμενη μαζική μετανάστευση των πληθυσμών.

Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι μπορεί να αναγκαστούν να μεταναστεύσουν, λόγω της κλιματικής αλλαγής, τόνισε ο ίδιος.

Μελέτη που έγινε σε 23 περιβαλλοντικά υποβαθμισμένες περιοχές, έδειξε ότι οι άνθρωποι μεταναστεύουν εξ αιτίας των συνθηκών που επικρατούν, αναζητώντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Οι φτωχότεροι άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να μεταναστεύσουν σε μακρινές περιοχές.

Σε μια ενδεχόμενη άνοδο της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα από την έλλειψη τροφίμων, νερού και ενέργειας και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποφυγή τέτοιων κρίσεων.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια