Σπάνια είδη ανακαλύφθηκαν στον ποταμό Μεκόνγκ

0
68

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

new-species-discovered-mekong-riverΤο Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) ανακοίνωσε την ανακάλυψη 163 νέων ειδών στη περιοχή του μεγάλου ποταμού Μεκόνγκ στην Νοτιοανατολική Ασία, που απειλούνται όμως από την κλιματική αλλαγή.

Ανακαλύφθηκαν 100 είδη φυτών, 28 ψαριών, 18 ερπετών, 14 αμφιβίων, 2 θηλαστικών και ένα είδος πουλιού.

Ανάμεσα στα είδη που ανακαλύφθηκαν, είναι ένας βάτραχος στη Ταϋλάνδη με δόντια που τρώει ακόμα και μικρά πουλιά. Η περιοχή που εξερεύνησαν οι επιστήμονες καλύπτει τη Καμπότζη, το Λάος, το Μυανμάρ, την Ταϋλάνδη, το Βιετνάμ και ένα μέρος της Κίνας.

Επίσης ανακαλύφθηκε μια σαύρα με κηλίδες όπως της λεοπάρδαλης και ένα φίδι με ραβδώσεις όπως της τίγρης.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο βάτραχος που ανακαλύφθηκε στην ανατολική Ταϋλάνδη, ο οποίος ονομάστηκε Linmonectes megastomias, χρησιμοποιεί τα δόντια του ως εκφοβισμό απέναντι στα φίδια αλλά και για να πιάσει το θήραμα του.

Η σαύρα που βρέθηκε ονομάστηκε Goniurosaurus catbaensis, ζει στο νησί Cat Ba στο βόρειο Βιετνάμ. Έχει μεγάλα μάτια που θυμίζουν αιλουροειδές και έχει σε ολόκληρο το σώμα του κηλίδες σαν της λεοπάρδαλης.

Οι έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία 10 χρόνια έχουν ως αποτέλεσμα την ανακάλυψη 1,000 νέων ειδών, δήλωσε ο διευθυντής της τοπικής WWF, Stuart Chapman.

Προειδοποίησε όμως, ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής, των πλημμυρών και της ξηρασίας, τα περισσότερα είδη δεν θα μπορέσουν να προσαρμοστούν. Λίγα είδη θα μπορέσουν να επιβιώσουν.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια