Η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί την κατασκευή αιολικού πάρκου στην Κύπρο

0
22

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

eib-funds-construction-windfarm-cyprusΗ Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει έργο κόστους  65 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή αιολικού πάρκου στην περιοχή Ορείτες, κοντά στην Πάφο.

Πρόκειται για το πρώτο ουσιαστικό πρόγραμμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Κύπρο.

Το έργο αφορά το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία ενός αιολικού πάρκου, ισχύος 82 MW, με 41 στροβίλους. Το έργο ανήκει στην εταιρεία DK Wind Supply Ltd, και προωθείται από το European Renewable Energy Fund 1 και ειδικότερα από την εταιρεία Platina Partners LLP.

O κος Πλούταρχος Σακελλάρης, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, που μεταξύ των άλλων, οι αρμοδιότητες του περιλαμβάνουν τις χρηματοδοτικές δραστηριότητες της εν λόγω τράπεζας στην Κύπρο, δήλωσε ότι είναι πολύ ενθουσιασμένος καθώς είναι το  μεγαλύτερο έργο και πιο προηγμένο έργο, που θα συμβάλει στην ανάπτυξη του τομέα της αιολικής ενέργειας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Κύπρο, της οποίας το ηλεκτρικό δίκτυο δεν είναι διασυνδεδεμένο και δεν διαθέτει άλλες εγχώριες πηγές ενέργειας.

Η ΕΕ θεωρεί σημαντική πρόκληση τον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι απαιτούμενες επενδύσεις ενδέχεται να πλησιάσουν τα 600 έως 700 δισεκατομμύρια ευρώ, μέχρι το 2020.

Το εν λόγω έργο θα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου της Κυπριακής Κυβέρνησης, να παράγει το 13% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, μέχρι το 2020.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει ηγετικό ρόλο στην προώθηση επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια