Ένα από τα σημαντικότερα έργα της ΕΥΔΑΠ στη Ψυττάλεια

0
477

environmental-program-eydap-psittaliaΤο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Πρωτεύουσας (ΚΕΛΨ), για πολλά χρόνια αποτελούσε συνώνυμο προβλημάτων για την ΕΥΔΑΠ και ήταν η αιτία της μόνιμης αντιπαράθεσης της Εταιρείας με τους κατοίκους και τους φορείς της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αδέσμευτος Τύπος».

Αιτία ήταν η όχληση από τη λυματολάσπη, που παραγόταν στο ΚΕΛΨ και προσωρινά, από το Μάρτιο του 2003, αποθηκευόταν πάνω στο νησί.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ κατά την τελευταία πενταετία, ήταν η εφαρμογή ενός προγράμματος για την αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος, μέχρι να κατασκευασθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ το εργοστάσιο ξήρανσης τον Ιούνιο 2007.

Απομακρύνθηκαν από το νησί, κάποιες ποσότητες λυματολάσπης, ενώ οι υπόλοιπες αδρανοποιήθηκαν και μαζί με χώμα γέμισαν τα κύτταρα αποθήκευσης της λυματολάσπης.

Με την εν λόγω ενέργεια, αποκαταστάθηκε το φυσικό τοπίο και δημιουργήθηκε ένας καταπράσινος χώρος 60 στρεμμάτων, που αναβάθμισε αισθητικά το νησί, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Επίσης στη Ψυττάλεια, ολοκληρώθηκε η κατασκευή δύο μονάδων συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, συνολικού κόστους 14 εκατομμυρίων ευρώ, που καλύπτουν πλήρως τις ενεργειακές και θερμικές ανάγκες του ΚΕΛΨ.

Με την πλήρη λειτουργία του ΚΕΛΨ, η λυματολάσπη αποτελεί πλέον παρελθόν για την εν λόγω περιοχή και ο Σαρωνικός έχει καθαρίσει οριστικά.

Σχόλια