Δορυφορική παρακολούθηση θαλάσσιων χελωνών στην Αλβανία

0
23

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

satellite-surveillance-sea-turtlesΤρεις θαλάσσιες χελώνες Kαρέττα καρέττα απελευθερώθηκαν στο Πατόκ της Αλβανίας από το ΜEDASSET (Mεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών) στις 12 Σεπτεμβρίου, σηματοδοτώντας την έναρξη του πρώτου προγράμματος δορυφορικής παρακολούθησης θαλάσσιων χελωνών στην περιοχή.

Η ερευνητική ομάδα τοποθέτησε πομπούς στον «Guximtar» (γενναίος και θαρραλέος), τον «Patoku» (τοποθεσία της έρευνας) και την «Shpresa» (ελπίδα), για να μελετήσει τις μεταναστευτικές πορείες τους στη Μεσόγειο, μέσω δορυφόρου.

Η δορυφορική παρακολούθηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Παρακολούθηση και προστασία σημαντικών τροφικών πεδίων των θαλάσσιων χελωνών στην περιοχή Πατόκ της Αλβανίας».

Στόχος είναι η καλύτερη κατανόηση της τροφικής οικολογίας των χελωνών, ο εντοπισμός των μεταναστευτικών τους κινήσεων ανά τη Μεσόγειο και των πιθανών περιοχών διαχείμανσης.

Οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν θα βοηθήσουν όχι μόνο τους επιστήμονες αλλά και τους διαμορφωτές πολιτικής ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των χελωνών, να ενδυναμώσουν τις περιφερειακές στρατηγικές και συνεργασίες, καθώς και να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Φοιτητές, ψαράδες, βιολόγοι, η τοπική κοινωνία και οι παρευρισκόμενοι τουρίστες παρακολούθησαν την απελευθέρωση, ενώ η ειδησεογραφική κάλυψη έγινε από το Reuters και από αλβανικά τηλεοπτικά κανάλια (Top Channel, Lezhe TV, News 24, Klan TV, Ora News, TV Shijak, TV Koha και TVSH).

Το τριετές πρόγραμμα αναπτύχθηκε από το MEDASSET, σε στενή συνεργασία με την Αλβανική Εταιρία για την Ερπετοπανίδα (H.A.S.) και το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστήμιου των Τιράνων, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Αλβανικού Υπουργείου Περιβάλλοντος. Συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Μικρών Χρηματοδοτήσεων του Παγκόσμιου Περιβαλλοντικού Ταμείου (GEF/SGP), το Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP/MAP), το Περιφερειακό Κέντρο Δράσης για τις Προστατευόμενες Περιοχές (RAC/SPA) του UNEP/MAP, το MEDASSET και τη Βρετανική ΜΚΟ για την προστασία των χελωνών (BCG).

Επισκεφθείτε το «Turtle Tracking» στην ιστοσελίδα www.medasset.gr για να δείτε την πορεία που ακολουθούν οι χελώνες.

Σχόλια