Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για την αστική κινητικότητα

0
10

Περιβαλλον – Ενεργεια – Οικολογια:

news-urban-mobility-action-planΈνα φιλόδοξο σχέδιο δράσης για την αστική κινητικότητα ενέκρινε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ναυτεμπορική.

Το σχέδιο αποτελεί συνέχεια της Πράσινης Βίβλου για την αστική κινητικότητα που εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο του 2007 και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που θα βοηθήσουν εθνικές και περιφερειακές Αρχές να πετύχουν τους στόχους τους για βιώσιμη κινητικότητα.

Μέσω του σχεδίου επιχειρείται η βελτίωση των δικαιωμάτων των επιβατών στις αστικές δημόσιες συγκοινωνίες, κάτι που θα υλοποιηθεί έπειτα από τη συνεργασία της Κομισιόν με τον κλάδο και τη λήψη δεσμευτικών αποφάσεων.

Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει έργα έρευνας, ενώ θα καθιερώσει πρακτικές διασύνδεσης μεταξύ της αστικής κινητικότητας και των υφιστάμενων ευρωπαϊκών πολιτικών σε θέματα υγείας, συνοχής και αναπηρίας.

Επιπλέον, αναμένεται να ληφθούν πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των ταξιδιωτικών πληροφοριών και θα ενταθούν οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού για περιβαλλοντικά ζητήματα και σχέδια δράσης.

Στο μεταξύ, η Κομισιόν θα προωθήσει ενημερωτικό υλικό και θα ξεκινήσει δραστηριότητες κατάρτισης και διαφήμισης με στόχο την άμεση υιοθέτηση βιώσιμων σχεδίων αστικής κινητικότητας από τις τοπικές Αρχές.

Παράλληλα, θα εκδώσει οδηγίες για τη ρύθμιση διαφόρων ζητημάτων, όπως η διανομή εμπορευμάτων στις πόλεις και τα ευφυή συστήματα μεταφορών για τις αστικές συγκοινωνίες.

Στα άμεσα σχέδια δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συγκαταλέγεται και η συγκρότηση βάσης δεδομένων για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν θα προσπαθήσει να βελτιστοποιήσει τις σημερινές πηγές κοινοτικής χρηματοδότησης, εξετάζοντας παράλληλα τις μελλοντικές ανάγκες των κρατών μελών.

Σε δηλώσεις του σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο για την αστική κινητικότητα, ο αρμόδιος για τις μεταφορές αντιπρόεδρος της Επιτροπής Antonio Tajano τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για ευκολότερες και πιο πράσινες αστικές συγκοινωνίες.

«Τα προτεινόμενα μέτρα θα βοηθήσουν και θα ενθαρρύνουν τις πόλεις να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθώς θα είναι καλύτερα ενημερωμένες και εξοπλισμένες», κατέληξε ο κ. Tajano.

Σχόλια