Η κλιματική αλλαγή κοστίζει 100 δις δολάρια το χρόνο

0
3

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

climate-change-costs-100bn-dollars-yearΗ προσαρμογή των αναπτυσσόμενων χωρών στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα κοστίσει περίπου από 75 έως 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τα επόμενα 40 χρόνια, σύμφωνα με μελέτη που έκανε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι θα υπάρξει άνοδος των θερμοκρασιών κατά 2 βαθμούς Κελσίου τα επόμενα 40 χρόνια.

Οι σημαντικότερες επενδύσεις θα πρέπει να γίνουν στις παράκτιες περιοχές για να προστατευτούν από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών και στις μεταφορές, αναφέρει η έκθεση.

Η λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, θα συμβάλλει στη μείωση σημαντικών κινδύνων στο μέλλον.

Η εν λόγω μελέτη, διαφέρει από τις προηγούμενες, επειδή είναι η πρώτη που λαμβάνει υπ όψιν της το παράγοντα της οικονομικής ανάπτυξης, δήλωσε ο Warren Evans, διευθυντής του τμήματος Περιβάλλοντος της εν λόγω τράπεζας.

Οι περισσότερες μελέτες υπέθεσαν ότι το Μπαγκλαντές το 2050, θα είναι το ίδιο όπως και σήμερα, αλλά δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. Αντιθέτως θα υπάρχει λιγότερη φτώχεια και θα υπάρχει μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη.

Η μελέτης της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρει, ότι το κόστος προσαρμογής απέναντι στη κλιματική αλλαγή διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Οι παράκτιες περιοχές θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερα χρήματα για να προστατευτούν , όπως κατασκευές φραγμάτων, σε αντίθεση με τις ορεινές περιοχές.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες, υποστηρίζουν ότι τα κράτη της Δύσης αναπτυχθήκαν περισσότερο μέσω της χρήσης ορυκτών καυσίμων, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί περισσότερο ο πλανήτης. Τώρα είναι καθήκον τους να χρηματοδοτήσουν την προστασία ολόκληρου του κόσμου.

Οι φτωχότερες χώρες δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο κόστος προσαρμογής για την προστασία από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το εν λόγω κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο, αν οι θερμοκρασίες αυξηθούν κατά 4 βαθμούς Κελσίου…
Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια