Εθνικό Πάρκο Χελμού- Βουραικού από το ΥΠΕΧΩΔΕ

0
74

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

national-park-xelmos-vouraikos-ministry-environmentΚοινή υπουργική απόφαση υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, με την οποία τα χερσαία και υδάτινα τμήματα της περιοχής του ορεινού όγκου του Χελμού και του Βουραικού, χαρακτηρίζονται ως Εθνικό Πάρκο, με την ονομασία «Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραικού».

Το «Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραικού» καλύπτει μια έκταση 544,000 στρεμμάτων, στο οποίο προβλέπονται περιορισμοί σε δραστηριότητες και χρήσεις. Αποτελεί σημαντικό βιότοπο, αφού είναι από τους πλουσιότερους της Ευρώπης με πολλά είδη χλωρίδας, πανίδας και ορνιθοπανίδας.

Η ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου, περιλαμβάνει 12 τύπους οικότοπων, η οποία καλύπτει τις περιοχές Όρος Χελμός και Ύδατα Στυγός, Φαράγγι Βουραικού και Αισθητικό Δάσος Καλαβρύτων,  παρουσιάζοντας ιδιαίτερη βιοποικιλότητα.

Στην εν λόγω έκταση, απατώνται πλήθος ασπόνδυλων και σπονδυλόζωων, με σημαντικότερη τη βίδρα (Lutra lutra), που αποτελεί είδος προτεραιότητας.

Δεκαεπτά είδη ιδιαίτερης σημασίας που βρίσκονται στον εν λόγω Πάρκο, περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδας.

Στην εν λόγω περιοχή υπάρχει πλούσια ορνιθοπανίδα, η  οποία περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό ενδημικών και μεταναστευτικών πτηνών.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, η ευρύτερη περιοχή χωρίζεται σε 3 βασικές ζώνες προστασίας και επιμέρους ζώνες, στις οποίες ορίζονται ρητά και περιοριστικά οι επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες.

Η απόφαση που εκπονήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ, στηρίχθηκε σε Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη.

Επίσης προβλέπεται σύσταση Φορέα Διαχείρισης Χελμού- Βουραικού, ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί από ΥΠΕΧΩΔΕ.

Σχόλια