Ακόμα 25 εκατ. παιδιά θα πεινάσουν μέχρι το 2050

0
28

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

another-25-million-children-hungry-2050Ακόμα 25 εκατομμύρια παιδιά θα πεινάσουν μέχρι το 2050, καθώς η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσει τη διατροφική κρίση.

Θα παρουσιαστούν σημαντικές ελλείψεις σε βασικά προϊόντα, όπως το ρύζι, το καλαμπόκι, το στάρι και τη σόγια, με αποτέλεσμα οι τιμές τους να εκτοξευτούν στα ύψη, αναφέρει μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Ασίας, από το Ινστιτούτο Ασφάλειας Τροφίμων (IFPRI).

Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα σημειωθεί στη Νότια Ασία και στην Υποσαχάρια Αφρική.

Τα παιδιά του 2050, θα έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες στη διατροφή τους σε σχέση με εκείνα του 2000, με αποτέλεσμα να διαγραφούν δεκαετίες προόδου στη μείωση του παιδικού υποσιτισμού.

Είναι το πρώτο σενάριο που παρουσιάζεται για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα τρόφιμα, λαμβάνοντας υπ όψιν τόσο το κλίμα όσο και τις νέες μεθόδους γεωργίας.

Η ομάδα των G20 δεσμεύτηκαν να παραχωρήσουν το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ασφάλεια τροφίμων, το οποίο θα συζητηθεί και στη προγραμματισμένη σύνοδο του ΟΗΕ το Νοέμβριο.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, πιέζει την Παγκόσμια Τράπεζα καθώς και άλλους οργανισμούς να συνδράμουν περισσότερο στο εν λόγω πρόβλημα.

Τα βιομηχανοποιημένα κράτη, θα πρέπει να επενδύσουν στην έρευνα για νέες καλλιέργειες και να προσφέρουν περισσότερες οικονομικές εγγυήσεις για τις σοδειές των μικρών αγροτών στις αναπτυσσόμενες χώρες, δήλωσε ο Μπαν Κι-μουν.

Ακόμα και να μην υπήρχε το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η αύξηση του πληθυσμού στο πλανήτη, θα οδηγούσε στην έλλειψη τροφίμων και στην αύξηση των τιμών τους, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η αύξηση των τιμών των τροφίμων πέρυσι, ήταν ένα σημάδι, που δείχνει ότι μέχρι το 2050 ο πληθυσμός της γης θα έχει αυξηθεί κατά 50% .

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να αγοράσουν τρόφιμα, επειδή οι τιμές τους είναι υψηλές, είτε γιατί η αγορά ενέργειας έχει μειωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης ή λόγω της μείωσης των βροχοπτώσεων που έχει επηρεάσει τις σοδειές.

Σε ορισμένες περιοχές του κόσμου αναφέρει η μελέτη, ήδη υπάρχουν προβλήματα στις σοδειές, εξαιτίας της ξηρασίας που επικρατεί λόγω της κλιματικής αλλαγής ή της μείωσης των βροχοπτώσεων.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια