Το στρες σκοτώνει τα κοάλα στην Αυστραλία

1
117

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

stress-disease-kills-koala1Τα κοάλα, το σύμβολο της Αυστραλίας, πεθαίνουν από στρες. Τα εν λόγω μαρσιποφόρα ζώα, ζούνε σε δασώδεις περιοχές και ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις σε αναζήτηση νέων περιοχών και συντρόφων. Είναι φυτοφάγα και τρέφονται με φύλλα ευκαλύπτων.

Ο ολοένα αυξανόμενος πληθυσμός στις παράκτιες περιοχές της Ανατολικής και της Νότιας Αυστραλίας, περιορίζει τις αποικίες των κοάλα που συνεχώς μειώνονται, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Το στρες είναι η αιτία, που μια νέα αρρώστια τα χλαμύδια «χτυπά» περίπου το 50% με 90% του πληθυσμού των κοάλα, δηλώνουν οι επιστήμονες.

Η μείωση του πληθυσμού των κοάλα είναι ανησυχητική, υποστήριξε ο Frank Carrick, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ.

Το εν λόγω πρόβλημα, δημοσιοποιήθηκε τον Αύγουστο με το θάνατο της Σαμ , ενός κοάλα που διασώθηκε από πυροσβέστες με σοβαρά εγκαύματα και αφυδατωμένο από τις καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά υπέφερε από χλαμύδια.

Η Σαμ πέθανε κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης που της έγινε, για να θεραπευθεί από την εν λόγω ασθένεια.

Ο κτηνίατρος John Butler αναγκάστηκε να την χειρουργήσει, καθώς το ζώο υπέφερε από πόνους, εξ αιτίας των χλαμυδίων.

Η εν λόγω ασθένεια χτυπάει τα κοάλα σε περιόδους που βρίσκονται κάτω από στρες και προκαλεί μολύνσεις στα μάτια, στο αναπνευστικό, στο ουρικό και στο αναπαραγωγικό σύστημα. Μπορεί να προκαλέσει τύφλωση, στειρότητα ακόμα και θάνατο.

Η Deborah Tabart, υπεύθυνη του Αυστραλιανού Ιδρύματος για τα Κοάλα, πίεσε την κυβέρνηση, τα εν λόγω μαρσιποφόρα ζώα να ενταχθούν στη λίστα με τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.

Τα κοάλα στις ΗΠΑ ήδη έχουν καταχωρηθεί στη λίστα με τα προστατευόμενα είδη.

Το Αυστραλιανό Ίδρυμα για τα Κοάλα εκτιμά ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν λιγότερα από 100,000 στη χώρα.

Το 2008 μια έρευνα που έγινε, έδειξε ότι ο πληθυσμός των κοάλα μειώθηκε κατά 64% , εξ αιτίας των επιθέσεων από σκύλους και των ατυχημάτων που προκαλούνται από τα αυτοκίνητα.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.