Βιομηχανικά απόβλητα στο Πηνειό ποταμό

0
100

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

industrial-wastes-pineios-riverΤα ελληνικά ποτάμια έχουν μετατραπεί σε χωματερές επικίνδυνων ουσιών. Αστικά, βιομηχανικά και αγροτικά απόβλητα καταλήγουν στους υδάτινους αποδέκτες της χώρας, όπως είναι ο Πηνειός, ο Αξιός και ο Έβρος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Κόσμος Λάρισας».

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε για την περιβαλλοντική κατάσταση των 15 σημαντικότερων ποταμών στα Βαλκάνια του ερευνητή στο Ινστιτούτο Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) κ. Ν. Σκουλικίδη, νιτρικά, αμμωνιακά άλατα, νιτρώδη και φώσφορος προκαλούν ευτροφισμό και τοξικοί ρύποι υποβαθμίζουν το οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα ελληνικά ποτάμια χάνουν με το χρόνο σημαντικό ποσοστό των υδάτων τους.

Ενδεικτικά οι παροχές του Αξιού μειώθηκαν κατά 57% τη χρονική περίοδο 1967-2000.

Για την υποβάθμιση των επιφανειακών υδάτων των Βαλκανίων ευθύνονται οι οικονομικές κρίσεις κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών, η πολιτική αστάθεια σε συνδυασμό με την απουσία αποτελεσματικής εθνικής στρατηγικής για την προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος.

Η εν λόγω μελέτη αναφέρει για τον Πηνειό ποταμό ότι δέχεται ανεπεξέργαστα αστικά λύματα και αγροτοβιομηχανικά απόβλητα από εργοστάσια ζάχαρης και χάρτου, σφαγείων, ελαιοτριβείων και γαλακτοκομείων.

Η ποιότητα των υδάτων του στο ύψος της Λάρισας είναι κακή καθώς βρέθηκαν υψηλά επίπεδα νιτρικών.

Σχόλια