Ανάκαμψη του πληθυσμού των φαλαινών

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

humpback-whales-population-growingΗ αμερικάνικη κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να βγάλει από τη λίστα των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση τις φάλαινες humpback, καθώς τα στοιχεία που έχουν προκύψει δείχνουν ανάκαμψη του πληθυσμού των εν λόγω ζώων, τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι φάλαινες humpback κυνηγήθηκαν τόσο πολύ για το κρέας τους και το λίπος τους από τη βιομηχανία αλιείας κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Έχει παρατηρηθεί μια σταθερή αύξηση του πληθυσμού των εν λόγω φαλαινών, μετά το διεθνές μορατόριουμ φαλαινοθηρίας για εμπορικούς σκοπούς το 1966.

Ο βιολόγος Philip Clapham, από την Εθνική Υπηρεσία για τους Ωκεανούς και την Ατμόσφαιρα (NOAA), δήλωσε ότι ο πληθυσμός των εν λόγω φαλαινών σταδιακά αυξάνεται, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλλαν οι άνθρωποι στο παρελθόν για να τις εξολοθρεύσουν…

Η κυβέρνηση εξετάζει να βγάλει από τη λίστα των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση τις φάλαινες humpback, πρόσθεσε ο ίδιος.

Μελέτη που έγινε από το ΝΟΟΑ, αναφέρει ότι ο πληθυσμός των εν λόγω φαλαινών παρουσιάζει μια αύξηση 4% έως 7% ετησίως τις τελευταίες δεκαετίες.

Μια επιτροπή από επιστήμονες θα μελετήσει τα εν λόγω στοιχεία και θα συντάξει μια έκθεση που θα αναφέρει όλες τις αναλύσεις θα γίνουν μέχρι την άνοιξη. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί τι απόφαση θα ληφθεί για το συγκεκριμένο είδος φαλαινών.

Μερικές περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για την κατάργηση τους από τη λίστα των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση.

Ο Miyoko Sakashita, διευθυντής προγραμμάτων του Κέντρου Βιοποικιλότητας, δήλωσε η κλιματική αλλαγή και η οξίνιση των ωκεανών είναι σημαντικές απειλές για το θαλάσσιο οικοσύστημα και μπορεί να βλάψουν τις φάλαινες humpback.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια