Μειώστε κατά 60% το λογαριασμό ρεύματος

0
22

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

eco-bulbs-low-electricity-billsO δημοσιογράφος της εφημερίδας «Guardian» Alok Jha αποφάσισε να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι του, με αποτέλεσμα ο λογαριασμός κατανάλωσης ρεύματος να μειωθεί κατά 60%.

Υπολόγισε την κατανάλωση ρεύματος από τις λάμπες του σπιτιού του σε κάθε δωμάτιο που πήγαινε και βρήκε συνολικά ότι παρήγαγαν 1,5 τόνο διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο και ευθύνονταν για το 28% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας του σπιτιού του.

Αμέσως άλλαξε όλες τις λάμπες πυράκτωσης με λαμπτήρες LED που διαρκούσαν 10 φορές περισσότερο και κατανάλωναν 80% λιγότερη ενέργεια.

Ο Alok Jha απόκτησε έμμονη ιδέα με τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας.

Αρχικά έκανε ολόκληρη μελέτη για να καταγράψει το οικολογικό αποτύπωμα του σπιτιού του και μετά εξέτασε πώς θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας. Δοκίμασε πολλών ειδών λαμπτήρες για πολλούς μήνες, μέχρι να καταλήξει στους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας LED, του οποίους τοποθέτησε στο σπίτι του.

Ο καινούργιος φωτισμός στο σπίτι του παρήγαγε 150 κιλά διοξείδιο του άνθρακα το χρόνο.

Φανταστείτε τι θα γινόταν αν όλοι κάναμε το ίδιο, δήλωσε ο Alok Jha.

Σύμφωνα με στοιχεία από το βρετανικό ΜΚΟ Energy Saving Trust (EST), ο φωτισμός  ευθύνεται για το 20% του λογαριασμού ρεύματος των νοικοκυριών.

Οι Βρετανοί ξοδεύουν περίπου 2,3 δισεκατομμύρια στερλίνες για το φωτισμό στο λογαριασμό ρεύματος και αν όλοι άλλαζαν τις παραδοσιακές λάμπες με τους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, τότε η ενέργεια που θα μπορούσε να εξοικονομηθεί ετησίως, θα έφτανε για να τροφοδοτήσει όλα τα φώτα στους δρόμους της χώρας για τεσσεράμισι χρόνια ή θα κάλυπτε την ενεργειακή ζήτηση σε κάθε νοικοκυριό στο Λονδίνο για 9 μήνες.

Αν κάθε ιδιοκτήτης σπιτιού στη Βρετανία, αντικαταστήσει ένα λαμπτήρα πυράκτωσης 100Watt με μια λάμπα εξοικονόμησης ενέργειας, τότε το διοξείδιο του άνθρακα που δεν θα εκλυόταν στην ατμόσφαιρα, θα ισοδυναμούσε με την απόσυρση 200,000 αυτοκινήτων ετησίως.

Με την εν λόγω κίνηση εκτός από τη μείωση του λογαριασμού του ρεύματος, δεν επιβαρύνεται περισσότερο και το περιβάλλον.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια