Καμπανάκι ΕΕ για το Δέλτα του Αξιού

0
30

Περιβάλλον – Ενέργεια – Οικολογία:

news-axios-river-pollutionΈρευνα για την περιβαλλοντική υποβάθμιση του Δέλτα του Αξιού ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πιο συγκεκριμένα, η Κομισιόν θα επικοινωνήσει με τις ελληνικές Αρχές προκειμένου να ζητήσει πληροφορίες για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της οδηγίας περί οικοτόπων σε ό,τι αφορά μέτρα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν δυσμενώς τον τόπο Natura 2000 «Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα – Ευρύτερη περιοχή – Αξιούπολη.

Όπως διευκρίνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για το Περιβάλλον, Σταύρος Δήμας, σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώσει παράβαση των προαναφερόμενων διατάξεων, δεν θα διστάσει να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει, εφόσον χρειαστεί.

Το θέμα ήρθε και πάλι στην επιφάνεια μετά από σχετική ερώτηση που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, ο οποίος έκανε λόγο για «περιβαλλοντική υποβάθμιση του Δέλτα του Αξιού».

Σε δηλώσεις του ο κ. Αρσένης τόνισε ότι το Δέλτα του Αξιού ποταμού, αν και χαρακτηρίζεται παγκόσμιας ορνιθολογικής αξίας και αποτελεί το μεγαλύτερο δελτιακό οικοσύστημα της Ελλάδας, έχει μετατραπεί σε χώρο ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων και μπάζων.

«Αντί η κυβέρνηση Καραμανλή και ο αρμόδιος υπουργός κ. Σουφλιάς να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία επέτρεψαν με την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση που εξέδωσαν 17 παρεμβάσεις σε περιοχή απόλυτης προστασίας της φύσης δείχνοντας όχι απλώς αδράνεια αλλά αδιαφορία για το περιβάλλον», διευκρίνισε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής εκτός από τα σκουπίδια και τα μπάζα, ο Αξιός απειλείται «από την εισαγόμενη ρύπανση του βορρά».

Αυτό συμβαίνει επειδή ο ποταμός, που πηγάζει από τις δυτικές επαρχίες της ΠΓΔΜ, μεταφέρει στην Ελλάδα τα αστικά λύματα μεγάλων πόλεων όπως τα Σκόπια και η Γευγελή.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το 2001 η Ελλάδα προέβη, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, στη χρηματοδότηση σχεδίου αντιμετώπισης ρύπανσης με κέντρο βιολογικού καθαρισμού στη Γευγελή.

Ωστόσο, η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στη συμφωνία για τη συγχρηματοδότηση του έργου.

Σε περίπτωση που υλοποιηθεί, εκφράζονται οι ελπίδες ότι θα μειωθεί η ρύπανση των νερών του Αξιού.

Σχόλια