Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη ίσως συμβεί νωρίτερα

0
8

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

catastrophic-global-warmingΜελέτη του ινστιτούτου Met Office Hadley Centre, που ανήκει στη βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αποκαλύπτει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 4 βαθμούς Κελσίου μπορεί να συμβεί μέχρι το 2060, αν συνεχιστεί η αύξηση των εκπομπών του CO2.

Η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να απειλήσει τα αποθέματα νερού στο μισό πληθυσμό της γης.
Η εν λόγω μελέτη προβλέπει ότι θα αυξηθούν οι καύσωνες και οι ξηρασίες και θα μειωθούν οι βροχοπτώσεις κατά το ένα πέμπτο σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη.

Επιστήμονες από το Met Office Hadley Centre συνέταξαν την εν λόγω μελέτη, για το Τμήμα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προειδοποιώντας για τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που θα βιώσουν οι μελλοντικές γενιές.

Επίσημοι αξιωματούχοι από 190 χώρες, θα συμμετάσχουν σε μια σύνοδο κορυφής στην Μπανγκόγκ, για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Υποστηρίζουμε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα είναι πολύ σοβαρές για τις επόμενες γενιές, αλλά υπάρχει πιθανότητα η σημερινή γενιά να βιώσει μια άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου, δήλωσε ο Richard Betts, επικεφαλής για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο Met Office Hadley Centre.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, θα μπορούσε να απειλήσει τα αποθέματα νερού του μισού παγκόσμιου πληθυσμού, τη βιοποικιλότητα και να αυξήσει τα επίπεδα της στάθμης των θαλασσών.

Είναι ακραίο σενάριο, αλλά μπορεί να συμβεί, συμπλήρωσε ο Richard Betts.

Τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης, καταδεικνύουν αντίστοιχα στοιχεία από μια έκθεση του 2007, που έγινε από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (IPCC), όπου ανέφερε ότι η θερμοκρασία στο πλανήτη ίσως αυξηθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2,100, πρόσθεσε ο ίδιος.

Επίσης, η IPCC παρουσίασε ένα χειρότερο σενάριο με τις εκπομπές του CO2 και τις θερμοκρασίες να αυξάνονται, λόγω της χρήσης των ορυκτών καυσίμων, συμπλήρωσε ο Betts.

Αν πετύχουμε μια συμφωνία για τη κλιματική αλλαγή στη Κοπεγχάγη, τότε ίσως αποφύγουμε τη παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου, δήλωσε ο Mark New επιστήμονας για τη κλιματική αλλαγή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια