Αποκατάσταση 22 ΧΑΔΑ στα Τρίκαλα

0
91

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

reconstruction-dumped-landfill-trikalaΟι Χώροι Ανεξέλεγκτης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στη Θεσσαλία έχουν καταστεί ανενεργοί σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ενημέρωση Τρικάλων». Στο σύνολο τους είναι 482, οι 57 βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης, εκ των οποίων οι 22 είναι στο νομό Τρικάλων.

Για το εν λόγω θέμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειαςμε τη συμμετοχή εκπροσώπων των τριών ΦοΣΔΑ (Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) της Θεσσαλίας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε η η επιτυχημένη πορεία υλοποίησης των έργων που προβλέπονται στο Περιφερειακό Σχέδιο, καθώς και θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον η Θεσσαλία,  όπως  η περαιτέρω επεξεργασία των υλικών που κατευθύνονται προς υγειονομική ταφή, μετά την ανακύκλωση και τον διαχωρισμό τους στην πηγή.

Σε ολόκληρη τη Θεσσαλία έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα έργα υποδομής για τη διάθεση των απορριμμάτων, οι χωματερές είναι όλες ανενεργές και πλέον όλες πρόκειται να αποκατασταθούν.

Οι Φορείς Διαχείρισης έχουν συσταθεί και λειτουργούν ( 1 στη Δυτική Θεσσαλία, 1 στο  Νομό Λάρισας και 1 στο Νομό Μαγνησίας). Επιπλέον με τη λειτουργία των 3 Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στη Θεσσαλία καλύπτεται ο στόχος της ανακύκλωσης των υλικών συσκευασίας, ενώ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ που βρίσκεται σε πλήρη ενεργοποίηση, υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για την επεξεργασία των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων.

Συνολικά, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Περιφέρειας, υλοποιήθηκαν  έργα και δράσεις προϋπολογισμού περίπου 64 εκατομμυρίων ευρώ, με χρηματοδότηση από το Γ ΠΕΠ Θεσσαλίας, το Ταμείο Συνοχής 2000-2006, το ΕΠΠΕΡ καθώς και από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ»και από Εθνικούς Πόρους. Μαζί με τα 15,8 εκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, το συνολικό ποσό αγγίζει τα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας κος Φ. Γκούπας, δήλωσε ότι Θεσσαλία αποτελεί τα τελευταία χρόνια πρότυπο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων σε πανελλαδικό επίπεδο. Θέσαμε την ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος σε πρώτη προτεραιότητα και πετύχαμε όλους τους στόχους μας. Σήμερα, συνεχίζουμε, αξιοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013 και  θέτουμε νέους στόχους.  Προωθούμε  την ανακύκλωση παντού και  καλλιεργούμε  την περιβαλλοντική συνείδηση σε κάθε πολίτη. Είμαι βέβαιος πως το σημαντικό έργο που έγινε  μέχρι σήμερα θα αποτελέσει παράδειγμα και για μελλοντικές συνεργασίες και δράσεις για ένα πιο ανθρώπινο και υγιές περιβάλλον.

Σχόλια