Πετρελαιοκηλίδα απειλεί σπάνιο είδος θαλάσσιων χελωνών

0
31

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

oil-spill-threatens-rare-turtlesΠετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από βύθιση πλοίου στη θάλασσα του κρατιδίου Ορίσσα της Ινδίας, μπορεί να απειλήσει ένα σπάνιο είδος θαλάσσιων χελωνών (Olive Ridley sea turtles), προειδοποιούν οι περιβαλλοντολόγοι.

Από τη διαρροή πετρελαίου που προκλήθηκε, σε κάποια σημεία στην ακτή παρατηρήθηκε ότι τα νερά έχουν γίνει μαύρα.

Ακόμα δήλωσαν ότι βρήκαν νεκρά ψάρια κοντά στην ακτή που βρίσκεται στο λιμάνι Paradip.

Οι Αρχές υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει σημαντικό πρόβλημα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου βρίσκεται σε 3 ασφαλή κοντέινερ μέσα στο πλοίο.

Το Μογγολικό πλοίο παρουσίασε προβλήματα στις 9 Σεπτεμβρίου και βυθίστηκε στον Κόλπο της Βεγγάλης. Το πλοίο μετέφερε 24,000 τόνους μεταλλεύματος σιδήρου.

Από τα 27 μέλη του πληρώματος, διασώθηκαν 26 από τις Λιμενικές Αρχές.

Ο περιβαλλοντολόγος Biswajit Mohanty δήλωσε ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από τις Αρχές για να αδειάσουν το πετρέλαιο που βρίσκεται στις δεξαμενές του πλοίου, γιατί η πετρελαιοκηλίδα μπορεί να απειλήσει την παραλία Gahirmatha, θέτοντας σε κίνδυνο ένα σπάνιο είδος θαλάσσιων χελωνών (Olive Ridley sea turtles).

Οι εν λόγω χελώνες θα αρχίσουν να φτιάχνουν τις φωλιές τους προς το τέλος του μήνα, επειδή πλησιάζει η περίοδος αναπαραγωγής τους.

Η εν λόγω παραλία είναι 5 ναυτικά μίλια από το σημείο που βυθίστηκε το πλοίο.

Δεν απειλούνται μόνο οι εν λόγω χελώνες αλλά και τα άλλα θαλάσσια είδη, συμπεριλαμβανομένων των καβουριών και των θαλάσσιων ασπόνδυλων.

Η  Ορίσσα έχει ζητήσει βοήθεια από τη κυβέρνηση της Ινδίας, επειδή υπάρχει καθυστέρηση στην ανέλκυση του πλοίου και υπάρχει κίνδυνος για το θαλάσσιο οικοσύστημα.
Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια