Οι πάγοι στην Ανταρκτική και στη Γροιλανδία λιώνουν γρηγορότερα

0
16

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

ice-thinning-antarctic-greenlandΜελέτη επιστημόνων που βασίστηκε σε μετρήσεις των δορυφόρων της ΝΑΣΑ, αποκαλύπτει ότι τα στρώματα πάγου στην Ανταρκτική και στη Γροιλανδία λιώνουν με ταχύτερους ρυθμούς.

Η έρευνα έγινε από ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και του Βρετανικού Ερευνητικού Κέντρου για την Ανταρκτική (BAS).

Τα στοιχεία που συλλέξανε από την έρευνα, θα μπορέσουν να τους βοηθήσουν να προβλέψουν την άνοδο της στάθμης των επιπέδων των θαλασσών, λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Είμαστε έκπληκτοι που είδαμε τα στρώματα πάγου σε ορισμένες περιοχές της Ανταρκτικής να λιώνουν ταχύτερα, από ότι είχε προβλεφθεί, δήλωσε ο Dr. Hamish Pritchard  του ερευνητικού κέντρου BAS.

Πιστεύουμε ότι λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του νερού, τα θερμά θαλάσσια ρεύματα γύρω από τις ακτές είναι η αιτία που λιώνουν οι πάγοι, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών που οφείλεται στη τήξη των πάγων της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας, θα μπορούσαν να απειλήσουν τα νησιά του Ειρηνικού, τις ακτές από την Κίνα μέχρι τις ΗΠΑ και τις πόλεις από το Λονδίνο μέχρι το Μπουένος Άιρες.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν είχε δηλώσει νωρίτερα, ότι η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, οφείλεται κυρίως στη χρήση των ορυκτών καυσίμων και μπορεί να προκαλέσει άνοδο στη στάθμη των θαλασσών από 50cm μέχρι 2 μέτρα, μέσα στον αιώνα, περισσότερο από ότι είχαν προβλέψει οι επιστήμονες.

Η εν λόγω μελέτη αναφέρει ότι 81 από τους 111 παγετώνες που εξετάστηκαν στη Γροιλανδία, το πάχος του στρώματος του πάγου έχει μειωθεί κατά πολύ.

Είναι πολύ νωρίς ακόμα, για να καθορισθεί αν η μείωση του στρώματος του πάγου, είναι ένα σημάδι ότι η στάθμη των επιπέδων των θαλασσών θα μπορούσε να ανέβει 3mm το χρόνο, υποστηρίζει η ομάδα επιστημόνων.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια