Η πετρελαϊκή εξευρεύνηση βλάπτει το πληθυσμό των γαλάζιων φαλαινών

0
28

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

oil-exploration-harms-whale-callsΟι επιστήμονες ανακάλυψαν νέα στοιχεία που δείχνουν ότι οι συσκευές σεισμικών ερευνών που χρησιμοποιεί η πετρελαϊκή βιομηχανία, διαταράσσουν την επικοινωνία μεταξύ των γαλάζιων φαλαινών.

Οι συσκευές σεισμικών κυμάτων χρησιμοποιούνται από την πετρελαϊκή βιομηχανία για τον εντοπισμό κοιτασμάτων.

Μελετώντας τις γαλάζιες φάλαινες στην ανατολική ακτή του Καναδά, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι διαταράσσεται η επικοινωνία τους με την ηχορύπανση στους ωκεανούς.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biology Letters και αναφέρει ότι η ηχορύπανση στους ωκεανούς, καλύπτει τα καλέσματα των γαλάζιων φαλαινών, τα οποία είναι μοναχικά ζώα και πρέπει να συνεννοούνται σε μεγάλες αποστάσεις για να συναντηθούν στο τόπο αναπαραγωγής τους.

Η ιταλίδα ζωολόγος Dr. Lucia Di Lorio  συμμετείχε στην έρευνα που έγινε στο καταφύγιο του St Laurence Estuary Καναδά και κατέγραψε τα καλέσματα των φαλαινών.

Οι συσκευές σεισμικών ερευνών εκπέμπουν στην ίδια συχνότητα με τα καλέσματα των φαλαινών.

Οι γαλάζιες φάλαινες έχουν δύο ειδών καλέσματα. Όταν βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις είναι συχνότερα, από ότι όταν βρίσκονται σε μεγαλύτερες αποστάσεις που κρατούν πολλές ώρες.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι εκτός από τις σεισμικές συσκευές ερευνών, ευθύνονται και τα στρατιωτικά σόναρ για τον αποπροσανατολισμό των γαλάζιων φαλαινών.

Ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί κατά πολύ λόγω της φαλαινοθηρίας και εκτιμάται ότι κυμαίνεται περίπου 5,000 με 10,000 σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η γαλάζια φάλαινα είναι το μεγαλύτερο ζώο που εμφανίστηκε στη γη και το μέγεθος της μπορεί να φτάσει έως 33 μέτρα και το βάρος της φτάνει τους 190 τόνους.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια