Ο Ομπάμα πιέζει τους G20 για τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

obama-forces-g20-fossil-fuels-subsidiesΟ αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος θα προεδρεύσει της συνόδου κορυφής της ομάδας των G20, που αρχίζει σήμερα 24 Σεπτεμβρίου στο Πίτσμπουργκ, σκοπεύει να πιέσει τους ηγέτες να βάλουν ένα τέλος στις επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων που δίνονται στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα.

Ο αμερικανός Πρόεδρος θα προτείνει μια βαθμιαία μείωση των φορολογικών απαλλαγών και των φθηνών δανείων, καθώς και άλλα μέτρα για τους παραγωγούς πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και ηλεκτρικής ενέργειας.

Μελέτες από την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) και του ΟΟΣΑ, έχουν υπολογίσει ότι τα εν λόγω μέτρα που θα προτείνει ο Ομπάμα θα οδηγήσουν σε μια μείωση των εκπομπών του CO2 κατά 10% μέχρι το 2020.

Τα εν λόγω μέτρα, πιθανότατα να οδηγήσουν τους παγκόσμιους ηγέτες σε σύγκρουση με τα ισχυρά λόμπι των ορυκτών καυσίμων, καθώς και με τα αναπτυσσόμενα κράτη όπου βοηθούνται μέσω των επιχορηγήσεων για τη χρήση των ορυκτών καυσίμων.

Οι χώρες που ευθύνονται περισσότερο για τη ρύπανση του πλανήτη, ΗΠΑ, Ινδία, Κίνα Βραζιλία και Ρωσία, δίνουν σημαντικές επιχορηγήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο για τη χρήση των ορυκτών καυσίμων.

Οι μελέτες των Ο ΟΟΣΑ και της ΙΕΑ, αναφέρουν ότι οι χώρες που έδωσαν επιχορηγήσεις στο τομέα των ορυκτών καυσίμων παρουσιάστηκε αύξηση στη χρήση τους κατά 1 βαρέλι πετρελαίου. Ενώ στις χώρες που δεν έδωσαν επιχορηγήσεις, παρατηρήθηκε μείωση στην κατανάλωση ορυκτών καυσίμων κατά 1,5 βαρέλι πετρελαίου.

Η αμερικάνικη κυβέρνηση έχει προσφέρει περισσότερες φοροαπαλλαγές στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, από στο τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα τελευταία 6 χρόνια οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ πήραν φοροαπαλλαγές 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι φοροαπαλλαγών 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο αμερικανός Πρόεδρος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε σκληρά μέτρα, ώστε να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει ενάντια της κλιματικής αλλαγής.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια