Σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα στην Ν. Υόρκη

0
13

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

un-climate-change-summit-new-yorkΠερίπου 100 αρχηγοί κρατών θα πάρουν μέρος, σήμερα 22 Σεπτεμβρίου, στη Σύνοδο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για τη κλιματική αλλαγή.

Επίκεντρο της Συνόδου θα είναι ο Κινέζος Πρόεδρος Hu Jintao, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει σχέδιο για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η ειδική σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών έρχεται δύο μήνες πριν τη σύνοδο της Κοπεγχάγης, που στοχεύει για μια παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή.

Οι διαπραγματευτές θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε ένα κείμενο που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο για μια μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών αερίων.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Ban Ki-moon, θεωρεί την εν λόγω σύνοδο, ως ένα πρώτο βήμα για τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν το Δεκέμβριο στη Κοπεγχάγη για τη κλιματική αλλαγή.

Οι συζητήσεις για τη κλιματική αλλαγή έχουν καθυστερήσει, επειδή οι πλούσιες χώρες δεν έχουν δεσμευτεί για μια μεγάλη μείωση των εκπομπών του CO2, που θα έσωζε το πλανήτη, ενώ οι φτωχότερες χώρες αρνούνται να δεσμευτούν, γιατί δεν θα μπορέσουν να εκπληρώσουν τους στόχους που έχουν θέσει για την οικονομική τους ανάπτυξη.

Ο ρόλος της Κίνας είναι κρίσιμος, γιατί είναι μια αναπτυσσόμενη οικονομία αλλά συγχρόνως βρίσκεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες χώρες που ρυπαίνουν το περιβάλλον.

Ο επικεφαλής του προγράμματος του ΟΗΕ για το Κλίμα Yvo de Boer, δήλωσε ότι αναμένει σημαντική ανακοίνωση από το Πεκίνο, κατά τη διάρκεια της συνόδου.

«Η εσωτερική πολιτική της Κίνας είναι πολύ φιλόδοξη, αλλά περιμένω κάτι δραστικό», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ο Πρόεδρος Hu Jintao αναμένεται να ανακοινώσει τα σχέδια της Κίνας για τη μείωση των εκπομπών CO2, στοχεύοντας στη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, φιλικές προς το περιβάλλον που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του βιομηχανικού της τομέα.

Η Κίνα έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ στο τομέα της αιολικής ενέργειας και αρχίζει και αναπτύσσεται και στο τομέα της ηλιακής ενέργειας.

Παρά τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει μέχρι στιγμής η Κίνα, το 70% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται ακόμα από λιθάνθρακα, που σημαίνει αύξηση στις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. Θα πρέπει να λάβει πιο σκληρά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων.

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει και για τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Barack Obama έχει ανακοινώσει ότι στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου στα επίπεδα του 1990, μέχρι το 2020. Οι επικριτές του αμερικανού προέδρου θεωρούν ότι οι κινήσεις που κάνει γίνονται σε αργούς ρυθμούς.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ  ευθύνονται, η κάθε μια για το 20% των παγκόσμιων εκπομπών του CO2.

Η ΕΕ ευθύνεται για το 14% των παγκοσμίων εκπομπών του CO2 και ακολουθεί η Ρωσία και η Ινδία για το 5% η κάθε μια.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια