Αυστηρότερα μέτρα για την προστασία του ερυθρού τόνου

0
19

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

hard-measures-need-tuna-fish-protectionΑυστηρότερα μέτρα χρειάζονται για την προστασία του ερυθρού τόνου στη Μεσόγειο, αποκαλύπτει μια έκθεση.

Μια απόρρητη έκθεση της Γαλλικής Ναυτικής Επιθεώρησης για την αλιεία του ερυθρού τόνου, ήρθε στο φως της δημοσιότητας, η οποία αποκαλύπτει ότι οι αλιείς δεν τηρούν τους κανονισμούς για την προστασία του εν λόγω είδους, που απειλείται με εξαφάνιση.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ληφθούν σκληρότερα μέτρα για την προστασία του ερυθρού τόνου στη Μεσόγειο από την υπεραλιεία.

Η αποκάλυψη έγινε λίγο μετά τη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια παγκόσμια απαγόρευση της αλιείας του ερυθρού τόνου, υποστηρίζοντας την ένταξη του στη λίστα με τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.

Ο πληθυσμός του ερυθρού τόνου της Μεσογείου σημείωσε πτώση περίπου 18% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1970, ωστόσο οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχίες ότι οι πτώση είναι μεγαλύτερη.

Η Ιαπωνία είναι η κύρια χώρα κατανάλωσης του συγκεκριμένου ψαριού, αφού το χρησιμοποιούν στο σούσι.

Η εν λόγω έκθεση αναφέρει ότι έγινε επιθεώρηση από το Ναυτικό σε 24 πλοία από την Τουρκία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο και ανακάλυψαν ότι οι ψαράδες χρησιμοποιούν τεράστια δίχτυα για να μεταφέρουν τα ψάρια προς την ακτή όπου υπάρχουν ιχθυοτροφεία.

Το εν λόγω είδος κινδυνεύει να εξαφανιστεί λόγω της υπεραλίευσης και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία του πριν είναι αργά.

Μια παγκόσμια απαγόρευση του εμπορίου του ερυθρού τόνου θα ήταν ένα μέτρο που θα μπορούσε να προστατέψει το πληθυσμό των εν λόγω ψαριών.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια