Πρόγραμμα πράσινης ενέργειας από την ΕΕ σε 30 πόλεις

0
18

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

eu-green-energy-programΗ Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιλέξει 30 πόλεις για την εφαρμογή ενός  πιλοτικού προγράμματος  πράσινης ενέργειας, με σκοπό να αναδειχθεί ηγέτης της πράσινης τεχνολογίας, αναφέρει έγγραφο της ΕΕ.

Ο τομέας της αιολικής ενέργειας θα πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερο στις παράκτιες περιοχές για να μπορέσει να καλύψει το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, μέχρι το 2020.

Το πρόγραμμα με ονομασία SET-Plan, αναπτύσσει τη στρατηγική της ΕΕ για την προώθηση λύσεων υψηλής τεχνολογίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δίνοντας στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις το προβάδισμα για την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας.

Για την επιτυχία του εν λόγω προγράμματος, θα χρειαστούν επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ στην έρευνα, για να μην μείνει πίσω η Ευρώπη από τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επενδύσει 777 εκατομμύρια δολάρια στην έρευνα της ενέργειας.

Το πρόγραμμα προβλέπει ότι 25-30 «έξυπνες» πόλεις, πρόκειται να παράγουν ενέργεια από τα απορρίμματα τους, καθώς από τον ήλιο και τον άνεμο, όπου θα τη διοχετεύουν στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στα τραμ και στα λεωφορεία.

Οι εν λόγω πόλεις θα αποτελέσουν τον πυρήνα για μια νέα γενιά κτηρίων, εναλλακτικών μέσων μεταφοράς και «έξυπνων» δικτύων, αναφέρει η έκθεση.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ μελετούν τις ακριβείς ανάγκες χρηματοδότησης αλλά και πως θα καταμεριστεί μεταξύ του βιομηχανικού και του ιδιωτικού τομέα.

Οι εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιθάνθρακα, θα πρέπει να κάνουν χρήση της τεχνολογίας δέσμευσης και αποθήκευσης του CO2 (CCS). Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν μια νέα γενιά αντιδραστήρων, την λεγόμενη Generation-IV reactor, ολοκληρώνει η έκθεση.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια