Ο Λόρδος Στερν πιέζει για τη μείωση των εκπομπών του CO2

0
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

lord-stern-forces-carbon-emissionsΟι πλούσιες χώρες θα πρέπει να επανεξετάσουν τους στόχους τους για την οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με κορυφαίο οικονομολόγο που σύνταξε μια  έκθεση σχετικά με τη κλιματική αλλαγή, για τη βρετανική κυβέρνηση.

Η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί, εαν δεν μειωθούν τα αέρια των θερμοκηπίων.

Ο διάσημος οικονομολόγος Λόρδος Στέρν δήλωσε, ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια οικονομική ανάπτυξη έως το 2030, αποφεύγοντας τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου να φτάσουν σε επίκινδυνα επίπεδα και οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπ΄ όψιν τους.

Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο People του Πεκίνου, υποστήριξε ότι μια παγκόσμια πρόκληση είναι η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κάτω από 50 γιγατόνους, τώρα σε 35 μέχρι το 2030 και 20 μέχρι το 2050.

Έως τότε, δήλωσε ότι ο μέσος όρος που προβλέπεται για καθέναν από τα 9 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο το κόσμο, είναι περίπου 2 τόννοι. Θα πρέπει να γίνει μια μείωση των εκπομπών του CO2 από τις ΗΠΑ περίπου 90%, αφού σε κάθε αμερικανό πολίτη αντιστοιχούν 25 τόνοι του διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Για να επιτευχθούν οι στόχοι του Λόρδου Στέρν, οι παγκόσμιες μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας,  θα πρέπει να διχοτομηθούν οι εκπομπές του CO2 σχετικά με το ΑΕΠ, σε κάθε μια από τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Στη συνέχεια, δήλωσε ότι υπάρχει μια καλή πιθανότητα να γίνει μια παγκόσμια συμφωνία για τη κλιματική αλλαγή στη Σύνοδο Κορυφής το Δεκέμβριο στη Κοπεγχάγη και να τεθεί ένας κοινός στόχος για τη μείωση των εν λόγω εκπομπών μέχρι το 2050.

Ο Λόρδος Στέρν αναφέρθηκε στις πρόσφατες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Γούκιο Χατογιάμα, για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 25% μέχρι το 2020, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, χαρακτηρίζοντας ως ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο.

Ο κόσμος κινείται σε σωστή κατεύθυνση αλλά … δεν κινείται με γρήγορους ρυθμούς, τόνισε ο ίδιος.

Νωρίτερα ένας άλλος ομιλητής στο Πανεπιστήμιο People του Πεκίνου, τόνισε ότι ο ρόλος της Κίνας είναι κρίσιμος. Η χώρα θα πρέπει να εκπληρώσει τους στόχους που έχει θέσει για να καλυτερέψει την ενεργειακή της αποδοτικότητα κατά 20%. Ο Λόρδος Στέρν δήλωσε ότι περιμένει από την κυβέρνηση του Πεκίνου να θέσει πιο δυνατούς στόχους.

Η Κίνα θα πρέπει να καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να μεταβεί σε μια οικονομία με χαμηλές εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, τόνισε ο Λόρδος Στέρν.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια