Νεκρά ψάρια βρέθηκαν σε τάφρο κοντά στη λίμνη Κάρλα

0
25

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

dead-fishes-near-lake-karlaΝεκρά ψάρια βρέθηκαν κοντά στη λίμνη Κάρλα, σε αποστραγγιστική τάφρο όπου καταλήγουν τα νερά του ποταμού Πηνειού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Στην αποστραγγιστική τάφρο μήκους 3,5 χλμ. που επικοινωνεί με τη σήραγγα της Κάρλας, βρέθηκαν εκατοντάδες νεκρά ψάρια, θύματα της ρύπανσης ή της έλλειψης οξυγόνου. Ο κεντρικός ταμιευτήρας της λίμνης δεν μολύνθηκε, καθώς αυτήν την εποχή τα νερά του ποταμού δεν διοχετεύονται στη λίμνη.

Στη εν λόγω τάφρο καταλήγουν τα νερά του Πηνειού ποταμού, ο οποίος δέχεται τα απόβλητα βιομηχανιών, τυροκομείων, αλλά και τα στραγγίσματα από τα χωράφια που του προσφέρουν ένα ισχυρό κοκτέιλ φυτοφαρμάκων και νιτρικών από τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες.

«Είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να υπάρξει μεγάλο πρόβλημα αν δεν εξυγιανθεί ο Πηνειός» τόνισε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας κ. Γιάννης Πρίντζος.

Για τη διαλεύκανση των αιτιών που προκάλεσαν τον θάνατο εκατοντάδων ψαριών, έχουν πραγματοποιηθεί δειγματοληψίες νερού και ψαριών, σύμφωνα με την αντινομάρχη Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης Μαγνησίας, κ. Νατάσα Οικονόμου.
Η λίμνη Κάρλα αποξηράνθηκε το 1962,  όταν μέσω μια σήραγγας μήκους 10 χιλιομέτρων τα νερά της λίμνης διοχετεύτηκαν στον Παγασητικό.

H αποξήρανση της εν λόγω λίμνης εκείνη την εποχή, έμοιαζε η προσφορότερη λύση, καθώς τον χειμώνα πλημμύριζαν τα γύρω χωριά, ενώ το καλοκαίρι το βρώμικο υφάλμυρο νερό της ήταν εστία μόλυνσης.

Σαράντα χρόνια αργότερα ξεκίνησε η ανασύσταση της λίμνης που θα καταλαμβάνει έκταση 38.000 στρεμμάτων και θα περιέχει 210 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό.

Σήμερα αφού ακόμα δεν έχει τεθεί σε λειτουργία το κεντρικό αντλιοστάσιο που θα φέρει στην Κάρλα μεγάλες ποσότητες νερού από τον Πηνειό, το νερό στη λίμνη σε κάποια σημεία φτάνει το μισό μέτρο, σε κάποια άλλα όμως μόλις αγγίζει τα 10 εκατοστά.

Σχόλια