Αυξήθηκαν οι εκβρασμοί σπανίων θαλασσίων ειδών

0
13

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

endangered-species-greek-seasΑνησυχητική αύξηση παρούσιασαν τις τελευταίες βδομάδες οι εκβρασμοί σπάνιων θαλασσίων ειδών στις ελληνικές θάλασσες.

Το πιο σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε πριν λίγες ημέρες στην περιοχή βορείως της Σάμου όπου εκβράστηκε θηλυκή νεαρή φάλαινα φυσητήρας.

Το εν λόγω δεν έφερε εμφανή σημάδια τραυματισμού και η παρουσία του στην περιοχή συμπίπτει με την αυξημένη μεταναστευτική δραστηριότητα που παρατηρείται στους πληθυσμούς φυσητήρων κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, και ιδιαίτερα στην περιοχή μεταξύ Ικαρίας, Σάμου, Χίου και Τουρκίας.

Το νεαρό της ηλικίας του ζώου δημιουργεί επιπλέον απορίες για τα αίτια θανάτου, τα οποία εξετάζονται.

Η φάλαινα φυσητήρας, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος είδος φάλαινας στη Μεσόγειο και το μεγαλύτερο οδοντοκήτος στον κόσμο

Ένας ενήλικος αρσενικός φυσητήρας ξεπερνάει τα 18 μέτρα σε μήκος και τους 50 τόνους σε βάρος, ενώ μία θηλυκή ξεπερνά τα 12 μέτρα και τους 20 τόνους.

Επίσης, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών εκβράστηκαν δύο δελφίνια, ένα ρινοδέλφινο στον Άλιμο Αττικής και ένα ζωνοδέλφινο στη Σάμο με τα αίτια θανάτου τους να παραμένουν άγνωστα, ενώ μία θαλάσσια χελώνα εκβράστηκε σκοτωμένη από ανθρώπινο χέρι στην Ικαρία (Εύδηλος).

Στην περίπτωση της θαλάσσιας χελώνας το ζώο βρέθηκε μαχαιρωμένο, με κομμάτια από παραγάδι στο πτερύγιο της και εκβράστηκε μόλις λίγη ώρα μετά τον θάνατο της

Το εν λόγω γεγονός, πέρα από το ότι φωτογραφίζει τη συγκεκριμένη περιοχή ως πιθανότερο σημείο θανάτωσης του ζώου, αποδεικνύει πως η επονείδιστη και δόλια συμπεριφορά ορισμένων αλιέων συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό κομμάτι της αλιευτικής δραστηριότητας.

Πηγή: Αρχιπέλαγος

Σχόλια