Η Παγκόσμια Τράπεζα πιέζει για την κλιματική αλλαγή

0
13

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

world-bank-forces-action-climate-changeΗ κλιματική αλλαγή θα είναι ένα σοβαρό εμπόδιο στην ανάπτυξη των φτωχότερων χωρών και θα πρέπει να βρεθεί λύση, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η εν λόγω έκθεση υποστηρίζει, ότι θα πρέπει να βρεθούν άμεσα πόροι για την ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας και της προστασίας των φτωχότερων χωρών.

Ακόμα και μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου, θα μπορούσε να μειώσει το ΑΕΠ στις φτωχές χώρες, ολοκληρώνει η έκθεση.

Οι φτωχές χώρες στην Αφρική και στην Ασία, ίσως δουν μια πτώση του ΑΕΠ τους κατά περίπου 5% από μια παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η Παγκόσμια Τράπεζα πιέζει τις κυβερνήσεις για να ολοκληρώσουν μια «δίκαιη διαπραγμάτευση» στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες επηρεάζονται δυσανάλογα από την αλλαγή του κλίματος και είναι ελάχιστα προετοιμασμένες για να την αντιμετωπίσουν, δήλωσε ο πρόεδρος της εν λόγω τράπεζας Robert Zoellick.

Για εκείνο το λόγο θα πρέπει να υπογραφεί μια κοινή συμφωνία από τους ηγέτες των κρατών, ζωτικής σημασίας, στη Κοπεγχάγη.

Μέρος της εν λόγω συμφωνίας που θα υπογραφεί, αναφέρει η έκθεση, θα πρέπει να περιλαμβάνει σκληρά μέτρα για μεγάλες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις βιομηχανικές χώρες, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι η πολιτική δεν μπορεί να παγιδευτεί ως μια επιλογή μεταξύ της ανάπτυξης και της κλιματικής αλλαγής.

Στην πραγματικότητα οι έξυπνες πολιτικές για τη κλιματική αλλαγή, είναι εκείνες που ενισχύουν την ανάπτυξη και χρηματοδοτούν τη μετάβαση σε οικονομίες με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια