Ναυάγιο με τοξικά απόβλητα εντοπίστηκε στην Ιταλία

0
20

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

shipwreck-toxic-wastes-italyΟι ιταλικές Αρχές εντόπισαν το ναυάγιο ενός πλοίου που βυθίστηκε από τη Μαφία, με 180 βαρέλια τοξικών αποβλήτων στην Τυρρηνική θάλασσα, ανοιχτά της Καλαμβρίας.

Πρόκειται για ένα από τα 30 συνολικά καράβια που πιστεύεται ότι έχουν βυθιστεί έξω από τις νότιες ακτές της Ιταλίας, δήλωσαν οι Αρχές.

Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που έδωσε ένα πρώην μέλος της Μαφίας, οι Αρχές χρησιμοποίησαν ένα υποβρύχιο για να μαγνητοσκοπήσουν το καράβι μήκους 110 μέτρων, 28 χιλιόμετρα από τις ακτές της νοτιοδυτικής περιοχής της Καλαβρίας.

Το εν λόγω πλοίο, επίσημοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι μπορεί να περιέχει ραδιενεργά στοιχεία και βρίσκεται σε βάθος 500 μέτρων στην Τυρρηνική θάλασσα.

Οι εικόνες που τραβήχτηκαν δείχνουν ότι ένα από τα βαρέλια που είχε πέσει από τη χαλασμένη θήκη του, ήταν στον πυθμένα της θάλασσας άδειο.

Ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα από τις τοξίνες και τα βαρέα μέταλλα… και είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει τη διεθνή κοινότητα, δήλωσε ο Silvestro Greco, επικεφαλής περιβαλλοντικής οργάνωσης της Καλαμβρίας.

Η τοποθεσία του ναυαγίου αποκαλύφθηκε από τον Francesco Fonti, ένα πρώην μέλος της οργάνωσης «Νdrangheta», ο οποίος ομολόγησε ότι χρησιμοποιώντας εκρηκτικά βούλιαξε το εν λόγω πλοίο, καθώς και άλλα δύο.

Ο Grego δήλωσε ότι οι Αρχές πιστεύουν ότι υπάρχουν 32 πλοία που μετέφεραν τοξικά απόβλητα και βυθίστηκαν από τη Μαφία, όταν μετά τη δεκαετία του 1980 ισχύσαν αυστηρότεροι νόμοι για την απόρριψη αποβλήτων, μια επικερδή δουλειά για τις εγκληματικές οργανώσεις.

Η Μεσόγειος αντιπροσωπεύει το 0,7% των παγκόσμιων θαλασσών και εάν βρίσκονται περίπου 30 ναυάγια με τοξικά απόβλητα, φανταστείτε τι μπορεί να υπάρχει αλλού, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια