Πέθανε ο «πατέρας» της Πράσινης Επανάστασης

0
38

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

father-green-revolution-died1Πέθανε ο πατέρας της Πράσινης Επανάστασης στην παγκόσμια γεωργία Norman Borlaug, σε ηλικία 95 ετών στο Τέξας.

Ο αμερικανός αγροτικός επιστήμονας είχε τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ το 1970 για τη ζωτική προσφορά του στην καταπολέμηση της πείνας.

Η Πράσινη Επανάσταση βοήθησε στη δημιουργία γεωργικών καλλιεργειών υψηλής απόδοσης, με αποτέλεσμα το υπερδιπλασιασμό της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων μεταξύ 1960-1990.

Ο Norman Borlaug έσωσε περισσότερες ζωές από οποιοδήποτε άνθρωπο με το σημαντικό έργο του.

Ο αμερικανός επιστήμονας πέθανε στο Ντάλλας του Τέξας, από καρκίνο σε ηλικία 95 ετών.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ο Borlaug, πειραματίστηκε στο Μεξικό με τις διασταυρώσεις ποικιλιών για την παραγωγή σιταριού, που θα το έκανε πιο ανθεκτικό στις ασθένειες και πιο αποδοτικό.

Κάτι αντίστοιχο έκανε για το ρύζι και το καλαμπόκι στην Ασία, στην Αφρική και στη Ν. Αμερική
Οι τεχνικές που χρησιμοποίησε ήταν ιδιαίτερα επιτυχείς στη Νότια Ασία, όπου το φαινόμενο της πείνας ήταν πολύ διαδεδομένο.

Αναλυτές πιστεύουν ότι η Πράσινη Επανάσταση βοήθησε να αποτραπεί η εξάπλωση του φαινομένου της πείνας προς το τέλος του 20ου αιώνα.

Ο αμερικανός επιστήμονας συνέχισε το έργο του στη δεκαετία του ’90.

Σε ένα συνέδριο στις Φιλιππίνες το 2006 είχε δηλώσει ότι έχουμε ακόμα ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που υποφέρουν από τη πείνα στο κόσμο και αυτό συμβάλει στην παγκόσμια αστάθεια.

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ ότι η ανθρώπινη δυστυχία έχει εκρηκτικές διαστάσεις, συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ο Norman Borlaug γεννήθηκε στην Αιόβα το 1914.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και αργότερα εργάστηκε για την εταιρεία Dupont και για το ίδρυμα Rockefeller.

Ο καθηγητής Borlaug είχε βραβευτεί με το μεγαλύτερο βραβείο που έχει πάρει αμερικανός πολίτης, το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου, το 2007.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια