Η ΕΕ συνεισφέρει για το παροπλισμό πυρηνικών αντιδραστήρων

0
3

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικονομία.

eu-funds-bulgaria-decommission-nuclear-plantΗ Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφέρει 300 εκατομμύρια ευρώ στη Βουλγαρία για τον παροπλισμό πυρηνικής εγκατάστασης της σοβιετικής εποχής, σε μια προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης της από τις ρώσικες πηγές ενέργειας, ανακοίνωσε επίσημος αξιωματούχος της ΕΕ.

Θέλουμε η Βουλγαρία να είναι πλήρες μέρος της αγοράς ενέργειας στην Ευρώπη, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ  Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά τις συζητήσεις που είχε στις Βρυξέλλες με το νέο πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορισόφ.

Για να βοηθήσει την εν λόγω μετάβαση, η Επιτροπή θα καλέσει σύντομα τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (EP), για να προσφέρουν χρηματοδότηση 300 εκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια των επόμενων 4 ετών, με σκοπό να βοηθήσουν τη βουλγαρική κυβέρνηση να παροπλίσει τους αντιδραστήρες που έχουν κλείσει στη μονάδα του Κοζλοντούι, δήλωσε ο Μπαρόζο.

Η εν λόγω μονάδα είχε αρχικά 6 πυρηνικούς αντιδραστήρες, αλλά οι 4 έκλεισαν για λόγους ασφαλείας, πριν την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ το 2007.

Ο Μπαρόζο δήλωσε ότι η προσφορά της ΕΕ για τον παροπλισμό των αντιδραστήρων είναι «ένα σημάδι αλληλεγγύης» με τη Βουλγαρία, η οποία είδε τα αποθέματα της σε φυσικό αέριο να μειώνονται στην αρχή της χρονιάς, λόγω των προβλημάτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για το φυσικό αέριο.

Η Βουλγαρία εξαρτάται από τη Ρωσία για το 90% των αποθεμάτων της σε πετρέλαιο και σε φυσικό αέριο.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια