Η Ρωσία πιέζει τις ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή

0
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

russia-forces-us-climate-changeΟ πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι θα απορρίψει οποιαδήποτε συμφωνία για τη κλιματική αλλαγή που θα επιβάλλει περιορισμούς στη χώρα του, αλλά δεν θα δεσμεύει τις άλλες χώρες που ρυπαίνουν το περιβάλλον, όπως είναι η ΗΠΑ και η Κίνα.

Το σκληρό μήνυμα του Πούτιν δείχνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματεύσεις που γίνονται από τουλάχιστον 200 χώρες και θα πρέπει να καταλήξουν το Δεκέμβριο, σε μια κοινή συμφωνία για τη κλιματική αλλαγή στη Κοπεγχάγη.

Η καινούργια συμφωνία που θα γίνει το Δεκέμβριο, ήδη «απειλείται» από μερικά κράτη, με τους παγκόσμιους ηγέτες να συναντιούνται στις 22 Σεπτεμβρίου σε μια Σύνοδο Κορυφής στη Νέα Υόρκη.

Επικυρώσαμε το Πρωτόκολλο του Κιότο, παρά την προσπάθεια μερικών χωρών να μας πείσουν ότι θα ήταν επιβλαβής για την οικονομία της Ρωσίας, δήλωσε ο Πούτιν.

Άλλα κράτη που προκαλούν μεγαλύτερη ρύπανση στο πλανήτη δεν το ενέκριναν, όπως οι ΗΠΑ, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Μετά από μια μεγάλη μείωση των εκπομπών ρύπων, όταν έπεσε η Σοβιετική Ένωση το 1991, η βιομηχανική αναγέννηση της χώρας, την οδήγησε στη τρίτη θέση στο κόσμο ανάμεσα στις χώρες που προκαλούν τη μεγαλύτερη ρύπανση, μετά τη Κίνα και τις ΗΠΑ.

Η Ρωσία είχε προτείνει να μειώσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου κατά 10% έως 15% κάτω από τα επίπεδα του 1990, μέχρι το 2020, αλλά οι εκπομπές της ήταν ήδη 34% κάτω από τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2007, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια οριστική λύση σε μια παγκόσμια κλίμακα για την κλιματική αλλαγή, αν όλες οι χώρες μοιραζόντουσαν το βάρος.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις στο πλανήτη, οι ΗΠΑ και η Κίνα προκαλούν τη μεγαλύτερη ρύπανση στο πλανήτη. Θα πρέπει να σταματήσουμε την ανάπτυξη μας εξαιτίας τους; Δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε οποιαδήποτε πρόταση που εξαιρεί τις εν λόγω χώρες, τόνισε ο Πούτιν.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι αναπτυσσόμενες χώρες θέλουν τα βιομηχανοποιημένα κράτη να μειώσουν τις εκπομπές τους μεταξύ 25% έως 40% κάτω από τα επίπεδα του 1990, αναφερόμενοι σε μια σειρά μέτρων για τη μείωση των εκπομπών ρύπων που έχει γίνει από την επιτροπή επιστημόνων του ΟΗΕ για τη κλιματική αλλαγή.

Τα μικρά νησιά όπως είναι το Τουβαλού και οι Μαλβίδες εκφράζουν τις φοβίες τους ότι σε περίπτωση που σημειωθεί άνοδος της στάθμης των θαλασσών, θα εξαφανιστούν από το παγκόσμιο χάρτη, αν δεν ληφθούν σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Και η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εκφράσει τα παράπονα τους , ότι οι συζητήσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κινούνται με αργούς ρυθμούς, χωρίς κανείς να προετοιμάσει το έδαφος για ζητήματα που θεωρούνται ζωτικής σημασίας και οικονομικής σπουδαιότητας.
Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια