Η διαχείριση απορριμμάτων στη Σαντορίνη

0
259

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

waste-management-santoriniΣτο νησί της Σαντορίνης λειτουργεί παράνομη χωματερή, ελάχιστα μέτρα από την Καλντέρα και τα ξενοδοχεία, καθώς προεδρικό διάταγμα απαγορεύει να δημιουργηθεί εκεί ΧΥΤΑ ή οποιασδήποτε άλλη οργανωμένη διαχείριση αποβλήτων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

Ειδικότερα, το προεδρικό διάταγμα του 1990 για τον «Καθορισμό της ζώνης οικιστικού ελέγχου της νήσου Θήρας», καθορίζει ότι σε όλο το νησί απαγορεύονται οι χρήσεις οχλουσών βιοτεχνικών εγκαταστάσεων, κατ’ επέκταση και των χώρων διαχείρισης και επεξεργασίας απορριμμάτων.

Για τους κατοίκους της Σαντορίνης δεν υπάρχει άλλη λύση, από το χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων στη θέση Αλωνάκι, λίγο πάνω από την Καλντέρα, 400 μέτρα από τα Φηρά και 200 μέτρα από πολυτελή ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με το δήμαρχο του νησιού Άγγελο Ρούσσο, ο Δήμος Θήρας έχει επανειλημμένα ζητήσει μια απλή τροποποίηση του συγκεκριμένου Προεδρικού Διατάγματος, έτσι ώστε να επιτρέπεται η εγκατάσταση χώρων διαχείρισης απορριμμάτων.

Το ίδιο διάταγμα απαγορεύει και τη δημιουργία χώρων αφαλάτωσης στο νησί, παρά το σημαντικό πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει.

Σχόλια