Ανακαλύφθηκε υποθαλάσσιο όρος στην Αρκτική

0
4

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

under-sea-mountain-discovered-arcticΑνακαλύφθηκε νέο υποθαλάσσιο όρος στην Αρκτική, από ομάδα ερευνητών των ΗΠΑ και του Καναδά, γεγονός που μπορεί να ωθήσει τις δύο χώρες να χρησιμοποιήσουν τη μεγάλη γεωλογική ανακάλυψη, ως επιχείρημα για την επέκταση των συνόρων τους προς το Βορρά.

Τους τελευταίους δύο μήνες τα πλοία από τις δύο χώρες εξερευνούσαν τη παγωμένη θάλασσα της Αρκτικής προς το Βορρά, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν πόσο μακριά επεκτείνεται η ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα.

Οι πρώτες ενδείξεις των επιστημόνων από την ανακάλυψη του υποθαλάσσιου όρους, ήταν  συσσώρευση ιζημάτων που εντοπίστηκε στις πλαγιές του προς τη βόρεια πλευρά, ένδειξη ότι το εν λόγω όρος βρίσκεται εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας της Βορείου Αμερικής.

Η ανάλυση των στοιχείων που έχει συλλέξει η ομάδα των ερευνητών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής της ομάδας, τα πρώτα στοιχεία που είχαν οι επιστήμονες ήταν, ότι κάτι ασυνήθιστο βρισκόταν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας σε βάθος 8,700 πόδια.

Η περαιτέρω έρευνα που έκαναν τους οδήγησε στην ανακάλυψη του υποθαλάσσιου όρους, ύψους 3,800 ποδιών, 12 μιλίων μήκους και 24 μιλίων πλάτους. Βρίσκεται 700 μίλια βόρεια της Αλάσκα.

Μόλις ολοκληρωθεί η ανάλυση των στοιχείων, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για την ιστορία του Αρκτικού Ωκεανού, δήλωσε ο David Mosher, μέλος της ομάδας των ερευνητών.

Η εν λόγω ομάδα πιστεύει ότι ο πυθμένας είναι πλούσιος σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Παράλληλα οι επιστήμονες εντόπισαν ένα σχηματισμό που μπορεί να είναι ένα ανενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο ή μια κορυφογραμμή, δήλωσε ο Mosher.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια