Συμφωνίες Ρωσίας – Βενεζουέλας στον ενεργειακό τομέα

0
8

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

russia-venezuela-energy-sectorΣειρά συμφωνιών στον ενεργειακό τομέα υπέγραψε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες στη Μόσχα, κατά της διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του.

Η κρατική εταιρεία της Βενεζουέλας PDVSA και το εθνικό κονσόρτιουμ της Ρωσίας (Rosneft, Gazprom, Lukoil, TNK-BP και Surgutneftegaz) υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με στόχο τη δημιουργία κοινοπραξίας, μέχρι τα τέλη του 2009, για την εκμετάλλευση του μπλοκ Χουνίν 6 στη λεκάνη του Ορινόκο.

Η κοινοπραξία θα επενδύσει ποσό μεγαλύτερο των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή 400,000 βαρελιών αργού πετρελαίου υπερβαρέος τύπου, την ημέρα.

Η λεκάνη του Ορινόκο έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα υδρογονανθράκων στο κόσμο και η χημική σύσταση του αργού πετρελαίου, το καθιστά δύσκολο στην επεξεργασία. Η εταιρεία PDVSA και η ρωσική κοινοπραξία θα πρέπει να επενδύσουν από κοινού 30 δισεκατομμύρια δολάρια για την εκμετάλλευση του μπλοκ Χούνιν 6.

Παράλληλα η κρατική εταιρεία της Βενεζουέλας υπέγραψε ένα ξεχωριστό μνημόνιο συνεργασίας με τη ρώσικη πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft.

Η Ρωσία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής πετρελαίου παγκοσμίως και η μεγαλύτερη σε παραγωγή φυσικού αερίου.

Η Βενεζουέλα έχει τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά κοιτάσματα στη Λατινική Αμερική.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια