Ανακαλύφθηκαν νέα είδη κοραλλιών στα νησιά Γκαλαπάγκος

0
23

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

new-coral-species-galapagos-islandsΟι επιστήμονες ανακάλυψαν τρία νέα είδη κοραλλιών και ένα είδος που θεωρείτο ότι είχε εξαφανιστεί, στα νησιά Γκαλαπάγκος.

Η εν λόγω ανακάλυψη αυξάνει τις ελπίδες ότι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι αρχίζουν και προσαρμόζονται στην άνοδο των θερμοκρασιών.

Το Honeycomb coral, είναι το είδος του κοραλλιού που είχε εξαφανιστεί τη περίοδο 1997-1998 με το φαινόμενο του Ελ Νίνιο.

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες των  θαλασσών λόγω της κλιματικής αλλαγής και τα περιοδικά φαινόμενα Ελ Νίνιο έχουν προκαλέσει καταστροφές στους κοραλλιογενείς υφάλους.

Η κλιματική αλλαγή είναι απειλή για τα κοράλλια και τα μικροσκοπικά φυτά που ζουν στους ιστούς τους. Η λεύκανση των κοραλλιών που προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, έχει πλήξει πολλούς υφάλους.

Τα κοράλλια αποβάλλουν τους μικροοργανισμούς στο εσωτερικό τους, με την αύξηση της θερμοκρασίας με αποτέλεσμα να γίνονται άχρωμα. Ακολουθεί ο θάνατος των κοραλλιών, εκτός αν το νερό κρυώσει γρήγορα και επανέλθει η θερμοκρασία στο κανονικό.

Η λεύκανση των κοραλλιών συμβαίνει επειδή οι θάλασσες στα τροπικά μέρη έχουν γίνει θερμότερες.

Τα τρία καινούργια είδη που βρέθηκαν ανήκουν στα γένη Hydrozoanthus, Parazoanthus και Antipathozoanthus. Επίσης οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα τέταρτο πιθανό νέο είδος, καθώς και άλλα κοράλλια που θεωρούνται ότι κατοικούν μόνο στα νερά των νησιών Γκαλαμπάγκος.

Η θαλάσσια έρευνα έγινε από τον καθηγητή Terry Dawson του Πανεπιστημίου Southampton μαζί με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιου του Miami.
Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια