Η ΕΕ θα ενισχύσει οικονομικά τις αναπτυσσόμενες χώρες

0
8

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

eu-considers-help-poor-nationsΗ Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να ενισχύσει οικονομικά τις αναπτυσσόμενες χώρες με 15 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας Frederick Reinfeld.

Η εν λόγω κίνηση είναι μια αφετηρία για τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν για τη κλιματική αλλαγή το Δεκέμβριο στη Κοπεγχάγη.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συναντηθούν στη Κοπεγχάγη για να συνάψουν μια κοινή συμφωνία που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο που λήγει το 2012.

Ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας, τόνισε ότι θα πρέπει η πρόταση της ΕΕ να συζητηθεί και με τα άλλα κράτη μέλη.

Οι ανάγκες των αναπτυσσόμενων χωρών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αναμένεται να φτάσουν περίπου τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, μέχρι το 2020. Το εν λόγω ποσό αναμένεται να καλυφθεί το μισό από τις κυβερνήσεις τους, από την ΕΕ κατά 30%, από τις ΗΠΑ κατά 24% και το υπόλοιπο από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Πρωθυπουργός της Δανίας Lars Loekke Rasmussen χαιρέτησε την ανακοίνωση της ΕΕ και απαίτησε να γίνουν συζητήσεις μεταξύ των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, αφού μένουν μόνο 3 μήνες μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.

Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι η ΕΕ ανακοίνωσε μια φιλόδοξη πρόταση σχετικά με την οικονομική ενίσχυση των φτωχότερων κρατών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, πρόσθεσε ο ίδιος.

Πρέπει να επιταχύνουμε τις συζητήσεις μεταξύ των πλούσιων και φτωχότερων κρατών σχετικά με την οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τις μειώσεις των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, συμπλήρωσε ο Δανός Πρωθυπουργός.

Οι πλούσιες και οι φτωχότερες χώρες προσπαθούν χρόνια να μοιραστούν το «φορτίο» της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής, με τις γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Βραζιλία, η Κίνα και η Ινδία να υποστηρίζουν ότι οι αναπτυγμένες χώρες ευθύνονται εξαρχής για το εν λόγω φαινόμενο.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια