Η Ισπανία υιοθετεί μέτρα για τη μείωση των πλαστικών τσαντών

0
8

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

spain-measures-reducing-use-plastic-bagsΟι αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ισπανία προωθούν μέτρα για να μειωθεί η χρήση των πλαστικών τσαντών, σε μια από τις ευρωπαϊκές χώρες όπου η χρήση τους είναι αυξημένη.

Η γαλλική αλυσίδα Carrefour έχει αρχίσει να αντικαθιστά τις δωρεάν μιας χρήσης πλαστικές τσάντες με ανακυκλώσιμες που κοστίζουν από 5 σεντς μέχρι 1 ευρώ και 70 σεντς, ανάλογα με την ποιότητα τους.

Η ισπανική αλυσίδα Eroski θα δώσει στους πελάτες της μπόνους 1 σεντ για κάθε πλαστική σακούλα που δε θα παίρνουν. Τα σούπερ μάρκετ Alcampo και τα πολυκαταστήματα El Corte Ingles προσφέρουν στους πελάτες τους ως λύση την αγορά ανακυκλώσιμων τσαντών.

Η ισπανική κυβέρνηση θέλει να μειώσει τη χρήση των πλαστικών τσαντών μέχρι τα μέσα του 2014, σε μια χώρα που είναι γνωστή ως «ο παράδεισος της πλαστικής τσάντας» και όπου ο κάθε κάτοικος χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 238 πλαστικές τσάντες ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συλλέξει οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Μόνο το 10% από τις εν λόγω τσάντες ανακυκλώνεται. Οι πλαστικές τσάντες θεωρούνται σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα, αφού για να διαλυθούν χρειάζονται τουλάχιστον 400 χρόνια.

Οι περιβαλλοντολόγοι χαιρέτησαν τα μέτρα που ελήφθησαν από αλυσίδες καταστημάτων, αλλά μερικοί καταναλωτές ήταν δύσπιστοι.

Νομίζω ότι είναι ένας άλλος τρόπος για να κερδίσουν χρήματα οι αλυσίδες καταστημάτων, δήλωσε μια κάτοικος της Μαδρίτης.

Ένας άλλος καταναλωτής, δήλωσε ότι δεν του αρέσει το μέτρο, επειδή έχει συνηθίσει να χρησιμοποιεί τις εν λόγω τσάντες για τα απορρίμματα, χωρίς να χρειάζεται να αγοράσει σακούλες για το συγκεκριμένο σκοπό. Αλλά καταλαβαίνει ότι είναι απαραίτητο το εν λόγω μέτρο για την προστασία του περιβάλλοντος, πρόσθεσε ο ίδιος.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια