Φρένο στις επιδοτήσεις των καυσίμων βάζουν οι ΗΠΑ

0
14

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

us-cut-fuels-subsidiesΟι ΗΠΑ σχεδιάζουν να καλέσουν τα κράτη μέλη των G20 για να ζητήσουν να «κοπούν» οι επιχορηγήσεις στα καύσιμα μέσα στην επόμενη πενταετία, στη συνάντηση που θα γίνει στο τέλος του μήνα.

Αφορμή για την εν λόγω πρόταση, είναι ότι οι επιδοτήσεις διαστρεβλώνουν την αγορά πετρελαίου και πετρελαιοειδών, αυξάνουν την κερδοσκοπία, ενώ οδηγούν σε μεγαλύτερες εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.

Η αμερικάνικη πρόταση θα συζητηθεί στη συνάντηση της ομάδας των G20, όπου θα πρέπει να εφαρμοσθεί στη πράξη μέσα σε διάστημα πέντε ετών από τα κράτη μέλη και παράλληλα θα ζητηθεί να υιοθετηθεί το εν λόγω μέτρο και από τις τρίτες χώρες.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αγορά πετρελαίου, συμπεριλαμβάνοντας αναλυτικά στοιχεία για τα αποθέματα και τις μελλοντικές παραδόσεις.

Η συνάντηση των G20 θα γίνει στις 24 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει δύο ημέρες, στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνιας.

Η διαφάνεια και η κερδοσκοπία απασχολούν ιδιαίτερα τις αγορές εμπορευμάτων αφού τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί κατακόρυφη αύξηση στις τιμές του πετρελαίου και συγκεκριμένα πέρυσι η τιμή του έφτασε τα 150 δολάρια το βαρέλι, εν όψει διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Οι ΗΠΑ έχουν λάβει ήδη κάποια μέτρα συλλέγοντας στοιχεία από τις εβδομαδιαίες εκθέσεις των συναλλαγών που γίνονται στο Χρηματιστήριο.

Η εν λόγω κίνηση θα γίνει αποδεκτή από τις περιβαλλοντικές ομάδες, που δηλώνουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στη συγκέντρωση κεφαλαίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια