Ο Σπύρος Κουβέλης δεσμεύεται για το περιβάλλον

1
9

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

spyros-kouvelis-environmentΟ πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα περιβάλλοντος και χωροταξίας, Σπύρος Κουβέλης σε συνέντευξη που έδωσε την εφημερίδα «Free Sunday», σκιαγράφησε το προγραμματικό πλαίσιο εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής για το περιβάλλον και δεσμεύτηκε για άμεσες ρυθμίσεις σε μηχανισμούς και νομοθεσίες, αν νικήσει στις εκλογές  η παράταξη του.

Σε ερώτηση που του έγινε για το ποια θα είναι τα  μέτρα που θα λάβει το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση για τη πράσινη ανάπτυξη, δήλωσε ότι θα γίνουν θεσμικές και λειτουργικές ρυθμίσεις με στόχο την άμεση και πλήρη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Επίσης αναφέρθηκε στο χωροταξικό σχεδιασμό για το τουρισμό που θα πρέπει να αναθεωρηθεί, στη διόρθωση ρυθμίσεων για τις ΑΠΕ, τη βιομηχανία και τη παράκτια ζώνη.

Ακόμα τόνισε ότι στο θέμα διαχείρισης απορριμμάτων, ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανάκτησης ενέργειας θα πρέπει να γίνει άμεσα νέος σχεδιασμός ώστε τα απορρίμματα να γίνουν πρώτη ύλη και όχι πρόβλημα.

Τέλος δήλωσε ότι μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές θα πρέπει οι πόλεις να γίνουν πιο βιώσιμες που θα παρέχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, αναβαθμίζοντας το περιβάλλον και αποκαθιστώντας τις ζημιές που έγιναν.

Ερωτηθείς για την εύρεση χρηματοδοτήσεων για τη πράσινη ανάπτυξη, ο κος Κουβέλης δήλωσε ότι θα διοχετευθούν οι ήδη υπάρχοντες πόροι σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο.

Δεν θα επιβληθούν φόροι, γιατί η πράσινη ανάπτυξη εξοικονομεί πόρους για το κράτος, επισήμανε ο ίδιος. Αναφέρθηκε σε ένα παράδειγμα που αφορούσε την αξιοποίηση των ΑΠΕ.

«Αναπτύσσοντας το δυναμικό που η Ελλάδα διαθέτει, το κράτος μπορεί να εξοικονομήσει ποσά της τάξης των 1,5 δις € το χρόνο από εισαγωγές καυσίμων. Οι εν λόγω πόροι  μπορούν να διατεθούν σε άλλες πολιτικές, κάνοντας ελαφρύτερο το φορολογικό βάρος στον πολίτη. Και βέβαια υπάρχει το έμμεσο κόστος που σήμερα, χωρίς προστασία του περιβάλλοντας πέφτει στον πολίτη: όταν κάποιες επιχειρήσεις που ρυπαίνουν το νερό και αντιμετωπίζονται με προσχηματικά πρόστιμα, ουσιαστικά ρυπαίνουν χωρίς κανένα κόστος. Το κόστος το πληρώνει η υγεία των παιδιών, οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι που δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους και οι κάτοικοι που βλέπουν την αξία της γης τους να πέφτει», δήλωσε ο ίδιος.

Όσον αφορά το σχεδιασμό της δασικής προστασίας σε ερώτηση που του έγινε, ο κος Κουβέλης δήλωσε, ότι απαιτείται να διορθωθούν λανθασμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, ανεξαρτήτως από ποιο κόμμα έχουν θεσπιστεί και να συντονιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κάτω από μια ηγεσία, η οποία θα δώσει κίνητρα σε όλους για μια πιο ολοκληρωμένη διαχείριση του δασικού πλούτου της χώρας.

Επίσης υποστήριξε ότι θα πρέπει να ληφθούν πιο ουσιαστικά μέτρα για την εξάλειψη των καταπατήσεων των καμένων εκτάσεων και την αντιμετώπιση των αυθαιρεσιών. Να γίνει μια καταγραφή των καμένων εκτάσεων, για να μην υπάρξει καμία αλλαγή στη χρήση γης. Και φυσικά άμεσες ρυθμίσεις σε μηχανισμούς και νομοθεσία ώστε να υπάρξουν κατεδαφίσεις, ώστε η αυθαιρεσία να μην μένει ατιμώρητη.

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Κυριε Κουβελη
  Περιμενουμε απο εσας να επιτρεψεται επιτελους την ελευθερη χρηση
  των καθαρων πετρελαιοκινητων αυτοκινητων σε Αθηνα και Θεσσαλονικη.
  Το καλοκαιρι ενω ολα τα ΜΜΕ ελεγαν οτι θα επιτραπει η πετρελαιοκινηση
  αυτοκινητων νεας γενιας ο κ. Σουφλιας χωρις να γνωριζει οτι σε ολη την
  ευρωπη κυκλοφορουν μονο ντιζελ νεας τεχνολογιας,απερριψε τις προτασεις
  των συμβουλων χωρις να εξετασει τα πλεονεκτηματα.
  πιστευουμε πως εσεις θα το εξετασετε και θα δοσετε λυση.

  ευχαριστω πολυ

Comments are closed.