Δηλητηριώδη φύκια στις ακτές της Β. Γαλλίας

0
19

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

toxic-seaweed-beaches-north-franceΔηλητηριώδη φύκια στις ακτές της Βρετάνης εντοπίστηκαν, μετά το θάνατο ενός αλόγου που έπεσε μέσα μαζί με τον αναβάτη του.

Το άλογο πέθανε αμέσως, ενώ ο αναβάτης του ο Vincent Peti λιποθύμησε από τις ποσότητες υδρόθειου που εκλύονται από τα σάπια φύκια.

Οι μετρήσεις που έγιναν μετά το ατύχημα έδειξαν ότι η συγκέντρωση του υδρόθειου που εκλύεται φθάνει τα 1000 μέρη ανά εκατομμύριο στην εν λόγω παραλία που βρίσκεται στη Βρετάνη, με αποτέλεσμα να λιποθυμήσει ο αναβάτης και να πεθάνει το άλογο.

Ο διευθυντής του Γαλλικού Θαλάσσιου Ερευνητικού Ινστιτούτου Alain Menesguen δήλωσε ότι είναι το εν λόγω αέριο είναι τοξικό και πολύ επικίνδυνο. Επιτίθεται στο αναπνευστικό σύστημα και μπορεί να σκοτώσει σε μερικά λεπτά ένα άνθρωπο ή ένα ζώο.

Ο αναβάτης του αλόγου που έχασε τις αισθήσεις του είναι κτηνίατρος και προσδιόρισε ότι το αέριο ήταν η αιτία του θανάτου του ζώου.

Δεν είναι κάτι καινούργιο για τη Γαλλία όμως. Σύμφωνα με τον Jean-Francois Piquot από την περιβαλλοντική ομάδα Eau et Rivieres, υπάρχουν συνολικά 5 παραλίες που είναι ακατάλληλες για χρήση και το πρόβλημα χειροτερεύει.

Κάθε καλοκαίρι τουλάχιστον 70,000 κυβικά μέτρα φυκιών καθαρίζονται από 70 ακτές στη Βρετάνη.

Η αιτία για την ύπαρξη των δηλητηριωδών φυκιών είναι τα αζωτούχα λιπάσματα που χρησιμοποιούν οι αγρότες. Η Βρετάνη κατέχει το 5% της αγροτικής καλλιέργειας, το 60% εκτροφής των χοίρων, το 45% των πουλερικών και το 30% της παραγωγής γαλακτοκομικών προιόντων της Γαλλίας.

Χημικά και φυσικά λιπάσματα ποτίζουν το έδαφος με αποτέλεσμα να καταλήγουν σε ποτάμια και θάλασσες, πολλαπλασιάζοντας τα φύκια.

Τα φύκια  δημιουργούν μια άσπρη κρούστα στην επιφάνεια της θάλασσας παγιδεύοντας τα αέρια και όταν κάποιος πατήσει και τη σπάσει είναι επικίνδυνο για εκείνον.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια