Έβδομο τροχαίο με θύμα αρκούδα στην Εγνατία Οδό

0
7

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

bear-died-car-accident-egnatia-roadΤο 7ο τροχαίο ατύχημα με θύμα αρκούδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, σημειώθηκε χθες τα μεσάνυχτα 3 Σεπτεμβρίου στην Εγνατία Οδό, κοντά στον κόμβο των Μαυραναίων.

Η ενήλικη αρσενική αρκούδα ήταν περίπου 25 ετών και κυριολεκτικά πολτοποιήθηκε από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα 3 αυτοκινήτων.

Είναι τουλάχιστον προφανές ότι ο φράχτης που τοποθετήθηκε από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ ΑΕ στις δύο πλευρές της οδού, προκειμένου να κρατήσει μακριά μικρά και μεγαλύτερα ζώα από τον αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας, είναι ανεπαρκής, όσο και ότι η προσαρμογή του απειλούμενου είδους της καφέ αρκούδας στις νέες συνθήκες που επικρατούν σε καίριο σημείο του βιοτόπου της γίνεται αργά και δυστυχώς αιματηρά.

Με αφορμή την απώλεια της 23ης αρκούδας την τελευταία 5ετία από τροχαίο ατύχημα, σε σύνολο 250 ατόμων (εκτίμηση ελάχιστου πληθυσμού) ο «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» επικαλείται τη δημόσια υπόσχεση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γ. Σουφλιά, στην από 24/06/2009 συνάντηση με τις ΜΚΟ ότι:

•    O φράχτης θα αντικατασταθεί άμεσα και σύμφωνα με τις προτάσεις που είχαν γίνει.

•    Περιπολίες άμεσης επέμβασης ατυχημάτων θα θεσμοθετηθούν για την περιφρούρηση της ασφάλειας και τη συνύπαρξη ανθρώπων και αρκούδων.

Η τοποθέτηση των προειδοποιητικών πινακίδων ενημερώνει τους οδηγούς αλλά δεν εμποδίζει τα ζώα να εισέρθουν στο οδόστρωμα.

Καθώς δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια καθυστερήσεων για το σπάνιο και πολύτιμο θηλαστικό που εξασφαλίζει την υγεία των δασών της χώρας, απαιτείται επείγουσα ολοκλήρωση του έργου για την αντικατάσταση του φράχτη.

Πηγή: ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Σχόλια