Επιτεύχθηκε καλύτερη γονιμοποίηση του τόνου

0
570

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

achievement-fertilization-tuna-fishΕπιτεύχθηκε καλύτερη γονιμοποίηση του τόνου, υποβοηθώντας την παραγωγή αυγών με την εμφύτευση ορμονών στον ιστό τους με μια μικρή συσκευασία, ένα πλαστικό χαρτάκι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Αφορά μια «πατέντα» Ισραηλινών επιστημόνων, η οποία εξελίχθηκε από επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, προκειμένου να προσαρμοστεί στο τόνο.

«Καταφέραμε να εξελίξουμε μια ισραηλινή πατέντα και να αναπαραγάγουμε μεγάλη ποσότητα αυγών τόνου, φτάνοντας σε μία ημέρα ακόμα και στα 34 εκατομμύρια αυγά», εξηγεί ο ερευνητής Κωνσταντίνος Μυλωνάς. Τα εμφυτεύματα με την ορμόνη εμφυτεύονται στα ψάρια ενδομυϊκά από εκπαιδευμένο δύτη, ενώ κολυμπούν στον ιχθυοκλωβό εκτροφής χρησιμοποιώντας ειδικά προσαρμοσμένο ψαροντούφεκο ή καμάκι.

«Η ορμόνη GnRΗa απελευθερώνεται στο αίμα του ψαριού σταδιακά σε μια περίοδο 2 εβδομάδων», λέει ο κ. Μυλωνάς, συμπληρώνοντας πως κατ αυτόν τον τρόπο υποβοηθείται σημαντικά η γονιμοποίηση.

Ο κ. Κωνσταντίνος Μυλωνάς είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Υδατοκαλλιέργειας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και υπεύθυνος του τομέα αναπαραγωγής σε δύο ερευνητικές ομάδες που αναζητούν τρόπους για τη σωτηρία του κόκκινου τόνου και την ενίσχυση των πληθυσμών του στη Μεσόγειο.

Η έρευνα έγινε σε μονάδες παραγωγής τόνου στην Ιταλία, τη Μάλτα και την Ισπανία, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ το Ινστιτούτο Υδατοκαλλιέργειας έχει καταθέσει πρόταση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έτσι ώστε ανάλογο πρόγραμμα να εφαρμοσθεί και στις Εχινάδες, στην Αιτωλοακαρνανία.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να παράγουν περισσότερα από 180 εκατομμύρια αυγά τόνων σε συνθήκες εκτροφής σε ιχθυοκλωβούς, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι επιστήμονες κατάφεραν να παραγάγουν περισσότερα από 180 εκατομμύρια αυγά τόνων σε συνθήκες εκτροφής σε ιχθυοκλωβούς. Η επιτυχημένη αναπαραγωγή θεωρείται μεγάλη επιτυχία στον έλεγχο της αναπαραγωγής και τη θαλάσσια ιχθυοκαλλιέργεια. Είναι επίσης ένα σημαντικότατο βήμα προς την «εξημέρωση» του κόκκινου τόνου και τη διατήρηση του είδους που υπεραλιεύεται λόγω της ολοένα και αυξανόμενης αγοράς του σούσι και αντιμετωπίζει έτσι σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης.

Τα υπάρχοντα αποθέματα όσον αφορά τον πληθυσμό του κόκκινου τόνου συγκεντρώνονται κυρίως στον Ατλαντικό Ωκεανό και τη Μεσόγειο, όπου μεταναστεύει για να αναπαραχθεί.

Τα επιτρεπόμενα αλιεύματα του ερυθρού τόνου ανέρχονται σε 50,000 τόνους ετησίως ενώ κατά την ίδια περίοδο «παράγονται» μόλις 25,000 τόνοι, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ.

Σύμφωνα με τη WWF, δεν τηρούνται τα επίσημα όρια αλίευσης, καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι το 2007, όταν επιτρεπόταν η αλίευση 29.500 τόνων στη Μεσόγειο, αλιεύθηκαν περισσότεροι από 60.000, δηλαδή διπλάσια ποσότητα.

Στην αγορά της Ιαπωνίας όπου και καταλήγει το μεγαλύτερο ποσοστό που αλιεύεται στη Μεσόγειο, το περιθώριο κέρδους και η αξία του τόνου είναι τεράστια, όπως επισημαίνει η WWF.

Όπως έχει διαπιστώσει η περιβαλλοντική οργάνωση, τόνοι αιχμαλωτίζονται από τα αλιευτικά και μεταφέρονται στη συνέχεια σε ειδικές μονάδες πάχυνσης. Παραμένουν εκεί τουλάχιστον επί ένα εξάμηνο και ταΐζονται μία φορά την ημέρα με ψάρια όπως σαρδέλα και γαύρο, τα οποία έχουν αλιευθεί εκτός Μεσογείου.

Σχόλια