Ξεκίνησε η κατασκευή του τεράστιου ηλιακού πάρκου στη Σαχάρα

0
10

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

construction-started-solar-park-saharaΞεκίνησε η κατασκευή του τεράστιου πάρκου Συγκέντρωσης Ηλιακής Ενέργειας στην έρημο της Σαχάρας.

Το πρόγραμμα γνωστό ως Desertec δημιουργήθηκε από 12 μεγάλες ευρωπαικές εταιρείες, κυρίως Γερμανικές, τον περασμένο Ιούλιο όταν υπογράφηκε η μεταξύ τους συμφωνία.

Το εν λόγω φιλόδοξο έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στοχεύει να καλύψει το 15% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης.

Το κόστος για τη κατασκευή της τεράστιας εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών αρχικά στη Βόρεια Αφρική και αργότερα στη Μέση Ανατολή, κυμαίνεται περίπου σε 50 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα επόμενα 40 χρόνια.

Η επιφάνεια εγκατάστασης θα είναι μεγαλύτερα από 9,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η Σαχάρα επιλέχθηκε λόγω της μεγάλης διάρκειας της ηλιοφάνειας που υπάρχει, αφού η ενέργεια που συγκεντρώνεται σε ένα εξάωρο είναι αντίστοιχη με την ενέργεια που καταναλώνει όλος ο κόσμος σε ένα χρόνο.

Το εν λόγω πρόγραμμα βασίζεται στη κατασκευή ηλιακών θερμικών εγκαταστάσεων για τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, χρησιμοποιώντας  κάτοπτρα που θα συγκεντρώνουν την ηλιακή ακτινοβολία και θα είναι συνδεδεμένα με ένα κεντρικό αγωγό με ένα ειδικό υγρό που θα θερμαίνεται και θα το μετατρέπει σε ατμό.

Ο ατμός θα ενεργοποιεί γεννήτριες για τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας , η οποία θα μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω ενός δικτύου αγωγών υψηλής τάσης.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια