Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ επισκέπτεται την Αρκτική

0
10

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

un-chief-arctic-climate-visitΟ Γ.Γ. του ΟΗΕ Ban Ki-moon, επισκέπτεται τον Αρκτικό Κύκλο στη Νορβηγία, σε μια προσπάθεια του να «τραβήξει» την προσοχή για την ανάγκη της άμεσης λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο κος Ban Ki-moon δήλωσε ότι είναι «άμεση ανάγκη» οι παγκόσμιοι ηγέτες να λάβουν κοινά μέτρα.

Το Δεκέμβριο στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, οι ηγέτες που θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις για τη κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια νέα συνθήκη που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο που λήγει το 2012, για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, που ευθύνεται για τη παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα είναι καταστροφικές, αν δε περιοριστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ξεκίνησε το ταξίδι του στον Αρκτικό Κύκλο υποστηρίζοντας ότι θέλει ο ίδιος να διαπιστώσει από κοντά το λιώσιμο των πάγων.

Ο Ban Ki-moon είχε προγραμματίσει νωρίτερα να επισκεφθεί το Βόρειο Πόλο, αλλά ακυρώθηκε λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν και ακόμη δεν έχει ξεκαθαρισθεί πότε θα μπορέσει να πραγματοποιήσει το συγκεκριμένο ταξίδι.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα αέρια του θερμοκηπίου έχουν προκαλέσει γρηγορότερα το λιώσιμο του Αρκτικού πάγου, από ότι είχε προβλεφθεί.

«Αν δεν γίνει κάτι άμεσα τότε ίσως δούμε την Αρκτική χωρίς πάγους τα επόμενα 30 χρόνια» δήλωσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

«Είναι αρκετά ανησυχητικό το εν λόγω φαινόμενο, επομένως είναι επιτακτική ανάγκη για τους παγκόσμιους ηγέτες να λάβουν από κοινού, επειγόντως μέτρα», επισήμανε ο Ban Ki-moon.

Επίσης τόνισε ότι ενθαρρύνθηκε από τις υποσχέσεις που έδωσε στη προεκλογική του εκστρατεία ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Yukio Hatoyama, που δεσμεύθηκε να μειώσει τις εκπομπές του CO2 κατά 25%, μέχρι το 2020.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ελπίζει ότι θα ακολουθήσουν την ίδια τακτική και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια