Υπέρβαση των ορίων του όζοντος στην Αθήνα

0
9

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

atmosphere-pollution-increases-athensΗ ζέστη και η άπνοια που επικρατεί στην Αθήνα είναι η βασική αιτία της υπέρβασης των ορίων του όζοντος,  σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία».

Δεν αποκλείεται το νέφος να έχει άμεση σχέση με τις πρόσφατες πυρκαγιές, αφού η τέφρα από τις πληγείσες περιοχές θα μεταφέρεται σε όλο το Λεκανοπέδιο για πολλές ακόμη ημέρες.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που αποτέφρωσαν πάνω από 200,000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών, επηρέασαν το μικροκλίμα της Αθήνας, με αποτέλεσμα όπως φαίνεται τα επόμενα χρόνια η ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα να επιβαρύνεται όλο και περισσότερο από επικίνδυνα μικροσωματίδια.

Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν έχουν συνδέσει τις υπερβάσεις του όζοντος με τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, ωστόσο επισημαίνουν ότι η έλλειψη εκατοντάδων χιλιάδων δέντρων αυξάνει το διοξείδιο του άνθρακα και τη θερμοκρασία στη πόλη.

Η ατμόσφαιρα του λεκανοπεδίου της Αττικής θα επιβαρυνθεί λόγω της έλλειψης πράσινου, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Μόλις ολοκληρωθεί η επιστροφή των Αθηναίων, οι ημέρες με υπέρβαση των ορίων θα είναι περισσότερες.
Ενδεικτικά οι τιμές του όζοντος τη Κυριακή 30 Αυγούστου ξεπέρασαν τα όρια ενημέρωσης  (180 mg/m3) σχεδόν ολόκληρη την ημέρα στο Περιστέρι, όχι όμως και τα όρια συναγερμού (240 mg/m3).

Το Σάββατο 29 Αυγούστου καταγράφηκαν υπερβάσεις του όζοντος σε Περιστέρι, Λυκόβρυση, Λιόσια, Αγία Παρασκευή, Μαρούσι.

Σχόλια