ΥΠΕΧΩΔΕ: ασφαλές το νερό της λίμνης Μαραθώνα

0
35

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία:

news-ypexwde-marathon-lakeΓια την άριστη ποιότητα του νερού στη λίμνη του Μαραθώνα εγγυήθηκε την Τετάρτη το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι από την πρώτη κιόλας μέρα των καταστροφικών πυρκαγιών στην περιοχή του Μαραθώνα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, έδωσε εντολή στην ΕΥΔΑΠ για την πύκνωση του συνεχούς ελέγχου των νερών, τόσο της λίμνης όσο και αυτών που καταλήγουν στα διυλιστήρια.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι όλες οι αναλύσεις δείχνουν ότι η ποιότητα των νερών παραμένει άριστη.

Πιο συγκεκριμένα, η λίμνη του Μαραθώνα σε νερά, τροφοδοτείται το χρόνο από τα εδάφη της περιοχής μόλις με το 1 ,4% της ποσότητας νερού που απαιτείται για την ύδρευση του λεκανοπεδίου Αττικής.

Το νερό του Μαραθώνα αναμειγνύεται με πολλαπλάσια νερά από τον Μόρνο και την Υλίκη και οδηγείται στα διυλιστήρια τoυ Γαλατσίου.

Σε περίπτωση διαπίστωσης της οποιασδήποτε ρύπανσης στη λίμνη διακόπτεται αμέσως η παροχή από τη λίμνη και το διυλιστήριο τροφοδοτείται απευθείας μόνο από τα νερά του Μόρνου και της Υλίκης.

Σε ό,τι αφορά τα αποκαΐδια από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε, αυτά έχουν συγκεντρωθεί από τον άνεμο στις όχθες και καθαρίζονται από συνεργεία της ΕΥΔΑΠ.

Παράλληλα, δόθηκε εντολή στην ΕΥΔΑΠ για λεπτομερή αποτύπωση της καμένης περιοχής γύρω από την λίμνη του Μαραθώνα, με στόχο την άμεση κατασκευή αναβαθμών συγκράτησης των φερτών υλικών κατά το πρότυπο των έργων που έγιναν το 2007 στην Πάρνηθα.

Σχόλια