Στάχτη 187.000 στρέμματα δάσους

0
15

Περιβάλλον – Ενέργεια – Οικολογία:

news-fire-environmental-damageΤη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών γνώρισε τις τελευταίες ημέρες η Αττική, αφού καμιά προσπάθεια δεν στάθηκε ικανή να ανακόψει την πορεία της πύρινης λαίλαπας που έκανε στάχτη 187.000 στρέμματα.

Τεράστιες δασικές εκτάσεις παραδόθηκαν στις φλόγες, που κατασπάραξαν και τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου στο λεκανοπέδιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Έθνος» θα χρειαστούν τουλάχιστον 30 χρόνια για την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών ζημιών.

Αυτό σημαίνει ότι, τόσο εμείς όσο και οι μελλοντικές γενιές, είμαστε καταδικασμένοι να βιώσουμε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ρύπανσης των αιωρούμενων σωματιδίων και σημαντικές κλιματικές αλλαγές.

Εκτός από την άνοδο της θερμοκρασίας, που θα γίνει αισθητή σε όλο το λεκανοπέδιο και ενδέχεται να φτάσει ακόμα και τους 15 βαθμούς, οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σωρεία προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και οι πλημμύρες.

Πριν λίγες ημέρες το Ισπανικό γραφείο της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace δημοσίευσε έκθεση σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μεγάλων  πυρκαγιών στη Μεσόγειο, λόγω των κλιματικών αλλαγών.

Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση επισημαίνεται ότι η αλλαγή του κλίματος επέφερε καύσωνες και παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας, γεγονός που εντείνει το μέγεθος και τη διάρκεια των πυρκαγιών.

Μεταξύ άλλων οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων τα τελευταία χρόνια (ισχυροί άνεμοι και υψηλές θερμοκρασίες), καθίσταται απαραίτητος ο εκ νέου σχεδιασμός για την πρόληψη και καταπολέμηση των πυρκαγιών στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. 

Εκ νέου σχεδιασμός! 

Η φράση «εκ νέου σχεδιασμός» μοιάζει ειρωνική όταν δυστυχώς αποδεικνύεται ότι στην ουσία ποτέ δεν υπήρξε ούτε σχεδιασμός, ούτε και συντονισμός.

Είναι αλήθεια ότι το βράδυ της Παρασκευής που ξέσπασε η πυρκαγιά έπνεαν πολύ ισχυροί άνεμοι, γεγονός που δυσκόλεψε τις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Ωστόσο η απάντηση αυτή δεν είναι αρκετή, καθώς δεν είναι δυνατόν μια πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Γραμματικό να επεκταθεί σε τέτοιο βαθμό που να κάψει ολόκληρη τη βορειοανατολική Αττική.

Η έλλειψη σχεδιασμού είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα. Ενδεχομένως η κατάσταση να μην είχε χαθεί από κάθε έλεγχο αν η πολιτική ηγεσία ζητούσε νωρίτερα τη συνδρομή ευρωπαϊκών κρατών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Πέραν αυτού, πραγματοποιήθηκαν λάθος χειρισμοί ενώ απ’ ότι φαίνεται οι Αρχές δεν αξιοποίησαν όλα τα μέσα που διέθεταν.

Για παράδειγμα δεν χρησιμοποιήθηκαν τα ελικόπτερα Σινούκ, τα οποία εδώ και χρόνια σκουριάζουν ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να συμμετάσχουν σε αποστολές δασοπυρόσβεσης.

Επίσης, δεν αξιοποίθηκε ούτε το ανθρώπινο δυναμικό αλλά ούτε και τα μέσα που διέθεσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Το πρόβλημα κατανομής επίγειων μέσων ήταν εμφανές από την πρώτη ημέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά, ενώ όπως αποδείχτηκε σε πάρα πολλές περιοχές δεν υπήρχαν καν αντιπυρικές ζώνες.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν είναι καθόλου περίεργο το γεγονός ότι ξαναζήσαμε τον εφιάλτη του 2007 στην Ηλεία.

Για το i-live.gr Φ. Νικολάου

Σχόλια