Μήνυμα ελπίδας για τα θαλάσσια οικοσυστήματα

0
31

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

good-news-sea-ecosystemsΝέα επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι οι πληθυσμοί των ψαριών που είχαν μειωθεί, παρουσιάζουν σημάδια ανάκαμψης, λόγω των μέτρων κατά της υπεραλίευσης.

Δύο χρόνια μετά απο μια μελέτη, που προειδοποιούσε ότι η υπεραλίευση θα μπορούσε να επιφέρει καταστροφικές συνέπειες στους πληθυσμούς των ψαριών μέχρι το 2048, σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη, υπάρχουν τα πρώτα θετικά μηνύματα.

Τώρα έρχεται μια νέα μελέτη που παρουσιάζει ότι λόγω των διάφορων μέτρων που έχουν ληφθεί, εμφανίστηκαν θετικά σημάδια ανακάμψης στους πληθυσμούς των ψαριών.

Ο Καναδός βιολόγος Boris Worm του Πανεπιστημίου Dalhousie στο Halifax, που ήταν συντάκτης και των δύο μελετών, εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος μετά τα αποτελέσματα της έρευνας, αλλά τόνισε ότι τα εν λόγω μέτρα θα πρέπει να συνεχιστούν για να αποκατασταθεί η σοβαρή ζημιά που έχει γίνει στους πληθυσμούς των ψαριών.

Από τις 10 περιοχές σε ολόκληρο το κόσμο που μελετήθηκαν, σε 3 συνεχίζεται ακόμα η υπερβολική εκμετάλλευση της αλιείας.

Το 63% του πληθυσμού των ψαριών παραμένουν κάτω από τα επιθυμητά επίπεδα ακόμα και χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση για να ανακάμψουν στο μέλλον.

Ο πληθυσμός των ψαριών σε δύο περιοχές, Αλάσκα και Νέα Ζηλανδία δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα, λόγω των δραστικών μέτρων που είχαν ληφθεί για τη συντήρηση τους.

Περιοχές όπου έχει σταματήσει η υπεραλίευση είναι στην Ισλανδία, νότια Αυστραλία, βορειοανατολικά των ΗΠΑ και στη Καλιφόρνια, όπου παρατηρήθηκε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί.

Αντίθετα η υπεραλίευση συνεχίζεται ακόμα στη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα και στο Βισκαικό Κόλπο.

Η εν λόγω μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό ΕπιστημονικόΊδρυμα  και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Santa Barbara.

Για το econews.gr Λ. Σπυρέλη

Σχόλια