Συμφωνία Ρωσίας και Τουρκίας για τον αγωγό South Stream

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

energy-russia-turkey-agreement-gas-pipelineΠρωτόκολλο συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας αναμένεται να υπογραφεί για την έναρξη της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, κατά την μονοήμερη επίσκεψη του ρώσου πρωθυπουργού Βλάντιμιρ Πούτιν στην Άγκυρα.

Ο κος Πούτιν θα συζητήσει το εν λόγω πρόγραμμα με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Επίσημοι αξιωματούχοι στη Ρωσία δήλωσαν ότι η Τουρκία έχει συμφωνήσει ότι ο αγωγός θα περάσει από τα χωρικά ύδατα της.

Η τουρκική πλευρά θα δώσει την έγκριση της για να ξεκινήσουν οι ερευνητικές εργασίες, δήλωσε ο Γιούρι Ουσάκοφ, αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας δήλωσε ότι η ημερομηνία έναρξης του προγράμματος θα αποφασιστεί από τους δύο πρωθυπουργούς.

Στην υπογραφή της συμφωνίας θα παραστεί και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθώς η ιταλική εταιρεία Eni είναι ο βασικός εταίρος της ρώσικης Gazprom.

Ο αγωγός θα περάσει κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα συνδέοντας τη Ρωσία με τη Βουλγαρία, όπου θα χωριστεί σε ένα σκέλος προς την Αυστρία και σε ένα άλλο προς την Ελλάδα και την Ιταλία.

Η κίνηση των δύο κρατών έρχεται ένα μήνα μετά τη συμφωνία που έγινε για τον ανταγωνιστικό αγωγό αερίου Ναμπούκο που προωθούν οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον και έτσι η Ρωσία πετυχαίνει να παρακάμψει την Ουκρανία, καθώς ο αγωγός θα περάσει από τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Κατά την επίσκεψη του ο κος Πούτιν αναμένεται επίσης να υπογράψει μια συμφωνία όπου η Ρωσία θα βοηθήσει τη Τουρκία να κατασκευάσει τις πρώτες πυρηνικές εγκαταστάσεις ενέργειας.

Για το econews.gr Λ. Σπυρέλη

Σχόλια